Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Glas bier na niertransplantatie is gezond

19-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
bier_11.jpeg
Matig alcoholgebruik vermindert het risico op diabetes en vroegtijdige sterfte na een niertransplantatie. Dat blijkt uit een studie verricht door Dorien Zelle van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Uit eerder onderzoek is gebleken dat volwassenen die één of twee glazen alcohol per dag drinken, een kleinere kans hebben op diabetes en voortijdige sterfte dan mensen die helemaal niet drinken. Tot nu toe was onbekend of dit ook geldt voor mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan.
Onderzoekers van het UMCG hebben nu ontdekt dat het drinken van matige hoeveelheden alcohol ook een beschermende werking heeft tegen diabetes en vroegtijdige sterfte na een niertransplantatie. Zij volgden 600 mensen die in het verleden een niertransplantatie hebben ondergaan gedurende zeven jaar na hun transplantatie.
Hieruit blijkt dat matige drinkers van alcohol 67 procent minder kans hebben om diabetes te ontwikkelen dan geheelonthouders, sporadische en zware drinkers van alcohol. Ook hebben zij 44 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden. Volgens de onderzoekers is er dus geen reden om te adviseren geen alcohol te drinken na een niertransplantatie, als het maar met mate is.
De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Vereniging van Nefrologie (geneeskunde die zich met nieraandoeningen bezighoudt) dat deze week in Denver wordt gehouden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!