Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Giro 555 geopend voor slachtoffers orkaan Haiyan

11-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
giro-555-den-haag.jpg
De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) stellen giro 555 open voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan op de Filipijnen. Dat heeft de organisatie maandag laten weten.
Giro 555
Bij grote rampen zamelen tien Nederlandse hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie en UNICEF, gezamenlijk geld in via giro 555, ofwel het nieuwe inbannummer: NL08INGB0000000555, dat vanaf volgende week gaat gelden. Er is vooralsnog geen sprake van een nationale televisieactie.
Schade en slachtoffers
Directe reden voor de SHO om giro 555 open te stellen, is het hoge aantal slachtoffers en de enorme schade die de tyfoon aanrichtte. ,,De toegebrachte schade is enorm en het aantal dodelijke slachtoffers wordt geschat op tienduizend'', aldus de SHO.
Hulpvoorzieningen
Steeds meer hulpteams trekken inmiddels het rampgebied in om te onderzoeken wat er nodig is aan hulp. Volgens de SHO is er vooral behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, kleding en tijdelijk onderdak. ,,Er moeten voorzieningen komen om slachtoffers gezamenlijk op te vangen.''
Geld voor noodopvang en wederopbouw
Het geld dat wordt opgehaald, wordt ingezet voor noodopvang en wederopbouw, zo is maandagochtend op een persconferentie bekendgemaakt. ,,De lange termijn en wederopbouw richten zich op herstel van schade, onderdak, psychosociale hulp en ondersteuning bij het verwerven van inkomsten, bijvoorbeeld door nieuwe zaaigoed te verstrekken.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!