Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gietijzeren pan schoonmaken: Zo onderhoud je ‘m het best

04-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9956 keer bekeken
  •  
gietijzer

Keukenprinsen- en prinsessen weten maar al te goed: een gietijzeren pan is een zeer welkome aanvulling voor in de keuken. Vanwege de dikke bodem kunnen deze pannen gloeiend heet worden. Perfect voor het bakken van steaks of smashburgers. Daarnaast kan zo’n pan honderden jaren meegaan, mits je er goed voor zorgt. Dit is hoe:

Omdat gietijzeren pannen zo lang meegaan, is de kans groot dat je een gebruikte hebt. Misschien heb je hem gekocht in een tweedehandswinkel, of gekregen van familie. Hoe dan ook: dit erfstuk heeft goede zorg nodig. Een eerste logische stap is het schoonmaken van de pan.

Zeep of geen zeep?

Veel mensen beweren dat zeep de grootste vijand is van een gietijzeren pan. En hoewel er wel een kern van waarheid inzit, gaat je pan niet gelijk kapot van een druppel zeep. Sterker nog, we raden aan hem 1 á 2 keer per jaar goed schoon te maken met een héél klein beetje zeep. Wanneer je hem net hebt, is het dus een goed idee. Waar wel elke pannenkenner het over eens is: doe hem onder geen enkele voorwaarde in de vaatwasser!

Na het wassen (met zeep!) van de pan, moet je ervoor zorgen hem goed droog te vegen met een handdoek. Daarna ga je verder met een proces dat seasoning heet. Een gietijzeren pan heeft namelijk geen antiaanbaklaag zoals je gewend bent van andere pannen. Deze moet je dan ook zelf aanbrengen.

Seasoning

Seasoning houdt in dat je een dunne laag olie aanbrengt op de pan. Omdat het gietijzer is en je hem toch zal moeten schoonmaken met water na elke kookbeurt, kan hij gaan roesten. Hierdoor voorkom je roestvorming. Dit is hoe je het doet:

Je hebt je gewassen, droge pan. Je doet er twee theelepeltjes zonnebloemolie in en verspreid de olie netjes over de hele pan (inclusief buiten- en onderkant!). Leg vervolgens je pan omgedraaid in de oven op 180 graden voor een uur. Daarnaast kan je wat aluminiumfolie onder de pan leggen, om druppels olie op te vangen. Zet de oven na een uurtje uit, laat de pan volledig afkoelen en voilà! De seasoning is klaar.

Dagelijks onderhoud en schoonmaak

Wanneer je alle voorgaande stappen hebt doorlopen is de pan klaar voor gebruik. Klaar met koken? Dan moet je de pan natuurlijk wel weer schoonmaken. Warm water en een ijzersponsje, of stevige borstel, zouden korte metten met de meeste soorten etensresten moeten maken.

Blijft er hardnekkig vuil achter? Strooi wat zout over je pan en een paar theelepels olie. Met een keukendoek zou je het nu wel los moeten kunnen schrobben. Laat de pan dan ook niet weken in water! Hierdoor vergroot je de kans op roest. Mocht de pan na een poosje gebruik veel kleven en ziet hij er dof uit? Dan season je hem gewoon weer en is ‘ie weer als nieuw!

Bron: Kitchn/Flavorflav

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!