Kassa

GGZ wil toch patiëntgegevens uitwisselen

23-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ggznederland 930 520
GGZ Nederland roept zorginstellingen op om via een omweg toch weer intieme behandelgegevens te delen met een externe databank, Stichting Benchmark GGZ (SBG). Dat schrijft Trouw.

Vragenlijsten

Opmerkelijk genoeg doet de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg dat op basis van een juridisch advies waarin staat dat het onzeker is of dat wel mag. Volgens dat advies, dat in handen is van Trouw, riskeren instellingen op deze manier rechtszaken.
Het gaat om vragenlijsten die patiënten invullen aan het begin en eind van een behandeling, met daarin gegevens over suïcidaliteit, depressie, angsten en seksualiteit. GGZ Nederland laat in een reactie weten het gebruik van de zogeheten ROM-data te hervatten omdat zij ,,waarde hecht aan continue verbetering van de kwaliteit van de zorg'' en omdat zij ziet dat ,,Rom-data hierbij zeer behulpzaam zijn''.

Geen wettelijke grond

Dit voorjaar stopten 175 instellingen met het delen van deze data nadat minister Edith Schippers liet weten dat hier geen wettelijke grond voor is. Trouw/ANP

Meer over:

patiënten, ggz
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

tenormin
tenormin23 okt. 2017 - 13:55

Ik kreeg 20 oktober j.l. een mail van mijn huisarts of ik toestemming wil geven voor het elektronisch delen van gegevens. Met mij waarschijnlijk iedereen. Dat zal, neem ik aan, dan niet hetzelfde zijn als waar de GGZ voor oproept, maar ik vind het wel  privacy gevoelig. Kortom, ik weet niet of ik die toestemming zal geven of dat het verplicht is/zal worden.

harryromijn
harryromijn23 okt. 2017 - 13:39

Mijn vrouw werd door de ambulance het ziekenhuis ingebracht. Ze wist wel, dat ze medicijnen slikte "voor haar bloed", doch geen idee welke en waarom. De behandeling kon pas beginnen, nadat ik was gearriveerd na 4 uur, want...door een stupiditeit van haar was er geen toegang op haar medicijngegevens.En fouten... zelf lezen en correcties aangeven eventueel samen met behandelend artsen.Ik heb al sinds 1998 al ( en dan ook AL) mijn medische rapporten op mijn computersysteem. In Thailand keihard op de feiten gedrukt, toen ik in Bumrungrad zhs lag: "goh, we hebben hier nog e.e.a. van u van 12 jaar geleden...HANDIG... kunnen gelijk aan de gang". In menig NL-zhs worden de medische dossiers na 10 jaar niet daar geweest zijnd, gewist. MIJN LIJF.. hoop ik, dat die tot mijn 85+ meegaat. Daarom: alle historie OOK in MIJN hand.

adrie2
adrie223 okt. 2017 - 13:30

Naast het aantasten van de privacy heeft dit nog een zeer kwalijke kant. Wie corrigeert onjuiste gegevens? Als ex-werker in de zorg weet ik nog goed hoe je op een verkeerd been werd gezet door onzin die je las in de dossiers..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!