Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GGZ en Corona: derde van psychiatrische patiënten loopt vast

28-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Het coronavirus en het uitvallen van behandelingen en therapieën heeft een grote invloed op mensen met een kwetsbare geestelijke gezondheid. Dat meldt Kassa op basis van de voorlopige resultaten van een uitgebreid onderzoek van koepelorganisatie MIND van mensen met psychische aandoeningen en hun familieleden. Van de ondervraagde patiënten meldt de helft een toename van klachten als angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Bijna de helft van hen denkt het de komende tijd zelf wel te kunnen redden, maar ongeveer een derde (30%) denkt van niet.
MIND heeft de vragen voorgelegd aan een panel van 4000 leden uit de achterban om een beter beeld te krijgen van de knelpunten in de geestelijke gezondheidszorg. De eerste resultaten, op basis van 750 respondenten, moeten nog nader geanalyseerd, maar geven reden tot zorg, stelt MIND.

Maatwerk is gewenst

Behandelingen door GGZ-instellingen vallen het meest weg. Wat minder vaak wegvalt of soms zelfs meer wordt: mantelzorg, e-Health en huisarts. Uit het panelonderzoek komt naar voren dat ervaringen met alternatieven zeer wisselend zijn. Maatwerk is gewenst. Een opvallend aantal mensen vindt zelf of in eigen netwerk oplossingen. Bijvoorbeeld mensen die weer tijdelijk bij familie in huis gaan wonen. Die familieleden worden dan ook weer extra belast.

Improviseren

‘Het belangrijkste probleem is nu dat de GGZ aan het improviseren is. Er is geen maatwerk meer mogelijk,’ stelt ook Bert Stavenuiter van MIND/Ypsilon. Groepstherapieën kunnen niet meer, individuele gesprekken niet omdat hulpverleners vaak vanuit huis werken. En juist persoonlijke gesprekken zijn voor deze groep heel belangrijk. Hoe langer de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus voortduren, hoe groter het isolement van mensen met psychische problemen. ‘Het is een veenbrand die die op een gegeven moment wel moet ontvlammen’, stelt Stavenuiter.

Brief aan staatssecretaris

MIND heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd en ook staatssecretaris Blokhuis van VWS gevraagd extra aandacht te geven aan de problemen in de GGZ. Continuïteit van zorg heeft prioriteit, maar ook moet er extra aandacht zijn voor de mantelzorgers en naasten. Stavenuiter: ‘Want als zij omvallen, stort het hele kaartenhuis ineen. Het is dus zaak dat niet alleen de patiënt zelf te horen krijgt waar hij in deze tijd op kan terugvallen, maar ook diens naasten.’

Kijk Kassa, 28 maart om 19.05 uur op NPO1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!