Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GGD-website weer bereikbaar na DDoS-aanvallen

23-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
252 keer bekeken
  •  
GGD logo 930x520

Een online afspraak maken voor een coronatest of vaccinatie op de GGD-website is weer mogelijk. Door een DDoS-aanval op een leverancier was het afsprakensysteem donderdag moeilijk bereikbaar, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Ook woensdag waren er een aantal DDoS-aanvallen op de site. In zo'n DDoS-aanval, kort voor Distributed Denial of Service, stuurt een kwaadwillende zoveel dataverkeer naar een computer of server dat het systeem vastloopt. Het systeem wordt dan als het ware overspoeld met verkeer. Hierdoor kunnen websites bezwijken onder de druk en dan overbelast raken en niet of nauwelijks bereikbaar zijn. Dit soort aanvallen kan een kwaadwillende eenvoudig online bestellen en uitvoeren. Het is een vrij laagdrempelige aanval.

Door DDoS-aanval op GGD-sites konden mensen niet inloggen

Als gevolg van deze aanval op de GGD-website, konden mensen niet inloggen met hun DigiD-gegevens. Mensen konden geen nieuwe afspraak maken, hun testuitslagen bekijken of eerder gemaakte afspraken in zien. Het lukte een enkeling af en toe toch om een afspraak te maken, maar het meerendeel van de mensen kwam niet door het inlogproces heen. Mensen die een afspraak wilden maken, konden bellen met het landelijk nummer 0800-1202 voor een test of met 0800-7070 voor een vaccinatie.

Het is op dit moment niet bekend wie achter de aanvallen op de GGD zitten en wat het motief is. Volgens de organisatie hebben de aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Aangifte tegen DDoS-aanvaller

De getroffen leverancier van de site gaat aangifte doen van de aanval. "En als het helpt zullen wij dat zeker ook niet nalaten", aldus de GGD-organisatie. Volgens de GGD lijkt er geen enkel verband te zijn tussen de DDoS-aanval op de leverancier en de technische storing bij softwarebedrijf Akamai, waardoor enkele grote sites van over de hele wereld donderdag een tijdlang onbereikbaar waren. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!