Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GGD Utrecht: wees alert op Q-koortsklachten

19-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stethoscope_1_19.jpg
De GGD's Midden-Nederland en Utrecht beginnen een campagne om inwoners van de regio te attenderen op het gevaar van Q-koorts. De voorlichting is bedoeld om mensen bewust te maken van de besmettingsrisico's. Dat meldden de GGD's vrijdag.
De gezondheidsinstellingen komen nu met de campagne, omdat de lente in aantocht is. In het voorjaar als schapen en geiten geboren worden, is de kans op besmetting het grootst. De bacterie kan daar namelijk bij vrijkomen. Via de lucht kan die bacterie zich verder verspreiden. Via folders bij huisartsen, apotheken, scholen en ook bij kinderboerderijen en campings wordt mensen gevraagd alert te zijn op klachten. Aanhoudende koorts en heftige hoofdpijn zijn de belangrijkste signalen om naar de huisarts te gaan. Q-koorts bezorgt de meeste besmette patiënten alleen een griep. Maar de gevolgen kunnen ernstiger zijn. Mensen kunnen er jarenlang ernstige vermoeidheidsklachten aan overhouden. Als ze nog andere ziektes hebben, kunnen ze er zelfs aan overlijden. Deskundigen schatten dat de koorts tot nu toe minstens zeven mensenlevens heeft gekost. In de provincie Utrecht raakten in 2009 125 mensen besmet met de Q-koortsbacterie. Dieren van drie bedrijven in de regio zijn geruimd. Momenteel lijden zeker 154 Nederlanders aan de ziekte. Tienduizenden geiten zijn al geruimd. Ruim zeventig bedrijven zijn besmet verklaard.  ANP

Meer over:

q-koorts, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!