Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GGD: Om de dag een 24 uur oud lijk

31-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
begraafplaats_kruis_05.jpg
In de regio's Amsterdam-Amstelland, Diemen, Zaanstreek en Waterland wordt om de dag een overleden persoon gevonden die al langer dan 24 uur onopgemerkt in een woning ligt. Dat blijkt donderdag uit cijfers van GGD Amsterdam.
5 keer per jaar langer dan 2 maanden
De GGD in de zogenoemde metropoolregio Amsterdam stuit eens in de 10 dagen op een persoon die al 2 weken of langer dood is, en gemiddeld 5 keer per jaar wordt een lijk aangetroffen dat al 2 maanden of langer in een woning ligt.
In 86 procent van de gevallen die na tenminste 2 weken worden gevonden, woonde de overledene in Amsterdam. Dat komt volgens de GGD onder meer doordat de onopgemerkte overledenen bijna altijd alleen wonen en Amsterdam herbergt meer alleenwonenden dan de omringende gemeenten. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn meer psychiatrische problematiek en eenzaamheid in de grote stad en de bouwstijl van woningen.
Oudere alleenwonende mannen
Vaak betreft het volgens de GGD oudere alleenwonende mannen. De doodsoorzaak of omstandigheden waarin iemand wordt aangetroffen, duiden volgens de dienst vaak op psychiatrische problemen, alcohol- en druggebruik en vervuiling. Bij 27 procent van de lijken die pas na tenminste 2 weken werden gevonden, werd de woning als vies of verwaarloosd aangemerkt.
Opvallend noemt de gezondheidsdienst dat ondanks dat het risico op sterfte sterk toeneemt na het 70e levensjaar, het risico om tenminste 2 weken dood in de woning te liggen in die leeftijdscategorie nauwelijks hoger is dan bij mannen tussen de 60 en 69 jaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!