Kassa

GGD: Haal geen booster uit buitenland

27-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
866 keer bekeken
  •  
1127vaccineren3

De GGD adviseert met klem geen boosterprikken over de grens te halen. Dit kan problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Mensen die in Duitsland een oppepprik halen, zien dat niet terug bij het vaccinatiebewijs in hun CoronaCheck-app. Ze kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen. Ze krijgen geen Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen, zegt de woordvoerster van de koepelorganisatie.

Vaccinatiegraad

"Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we mensen zich in Nederland te laten prikken", aldus de zegsvrouw. "Het zetten van de boosters gaat nu ontzettend snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en is het meteen goed geregistreerd in CoronaCheck-app."

Hoeveel Nederlanders al een boosterprik in het buitenland haalden, is niet duidelijk. Maar dát het gebeurt, is bekend. Deze week bleek dat de vaccinatiegraad in Vaals, aan de grens met Duitsland, een stuk hoger ligt dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd gedacht. Volgens de regionale GGD zou de vaccinatiegraad in Vaals zeker 20 procent hoger liggen dan het officiële cijfer, vanwege in Duitsland gezette prikken.

In het eveneens Duitse Duisburg, niet ver van Venlo, kwamen dit weekend volgens het Duitse journaal ook Nederlanders af op een lokale prikactie.

QR-code

Wie zich in Nederland laat prikken, krijgt zowel een nationaal als een internationaal geldige QR-code in de CoronaCheck-app. De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Het is de bedoeling dat alle volwassenen die dat willen voor het einde van januari een boosterprik hebben kunnen krijgen. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

marleenvanh
marleenvanh27 dec. 2021 - 12:15

'Ze kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen.' Maak daar dan een foto van met je telefoon, die je kunt laten scannen en het probleem is opgelost. Ik wens iedereen een fijn 2022

Wilma-60
Wilma-6027 dec. 2021 - 10:50

Is toch 1 EU land??? Maar zoals, zoveel is hier dan ook geen sprake van 1 EU. Dat is alleen een EU om Brussel te spekken dan zeker??

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe27 dec. 2021 - 12:09

De Europese Unie heeft 27 lidstaten. Die hebben meer dan één miljard doses vaccins ontvangen. Daarvan zijn er al honderden miljoenen weggeprikt in de EU. De omstandigheden tijdens de pandemie veranderen voortdurend. Is het dan gek om je te bedenken dat niet in al die 27 lidstaten alles à la minute op orde is en ook nog eens kortgesloten met alle andere lidstaten? Dus, als je de keuze hebt gewoon in Nederland halen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!