Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GGD: Haal geen booster uit buitenland

27-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
917 keer bekeken
  •  
1127vaccineren3

De GGD adviseert met klem geen boosterprikken over de grens te halen. Dit kan problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Mensen die in Duitsland een oppepprik halen, zien dat niet terug bij het vaccinatiebewijs in hun CoronaCheck-app. Ze kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen. Ze krijgen geen Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen, zegt de woordvoerster van de koepelorganisatie.

Vaccinatiegraad

"Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we mensen zich in Nederland te laten prikken", aldus de zegsvrouw. "Het zetten van de boosters gaat nu ontzettend snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en is het meteen goed geregistreerd in CoronaCheck-app."

Hoeveel Nederlanders al een boosterprik in het buitenland haalden, is niet duidelijk. Maar dát het gebeurt, is bekend. Deze week bleek dat de vaccinatiegraad in Vaals, aan de grens met Duitsland, een stuk hoger ligt dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd gedacht. Volgens de regionale GGD zou de vaccinatiegraad in Vaals zeker 20 procent hoger liggen dan het officiële cijfer, vanwege in Duitsland gezette prikken.

In het eveneens Duitse Duisburg, niet ver van Venlo, kwamen dit weekend volgens het Duitse journaal ook Nederlanders af op een lokale prikactie.

QR-code

Wie zich in Nederland laat prikken, krijgt zowel een nationaal als een internationaal geldige QR-code in de CoronaCheck-app. De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Het is de bedoeling dat alle volwassenen die dat willen voor het einde van januari een boosterprik hebben kunnen krijgen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!