Kassa

GGD deelt positieve corona-uitslag niet met huisarts door tijdsgebrek

21-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
coronavirus 1127

Sommige GGD's kunnen huisartsen niet informeren wanneer een van hun patiënten positief is getest op het coronavirus. Het zou te veel tijd kosten om aan alle positief geteste mensen toestemming te vragen voor het delen van de uitslag met de huisarts en om de gegevens van de huisarts te achterhalen.

Dit komt naar voren in een brief van 14 oktober, dat NRC in het bezit heeft, van voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aan de aanbieders van acute zorg in de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Huisartsen verbaasd over niet informeren bij corona-uitslag

Huisartsen zijn er verbaasd en verbolgen over, waaronder Stella Zonneveld, die de Amsterdamse huisartsen vertegenwoordigt bij acute zorg: "We moeten echt weten wie er besmet is. We weten nu uit studies dat als je bij een ernstig zieke coronapatiënt vanaf zeven dagen na de eerste klachten begint met wat zuurstof én dexamethason (een ontstekingsremmer) herstelkansen echt groter zijn. Maar dan moet je wel weten wíé er besmet is. Het scheelt ook langdurige ziekenhuisopnames en IC-opnames als je er vroeg bij bent. Probleem bij corona is, dat patiënten eerst vaak niet voelen dat ze te weinig zuurstof hebben. Dat kun je wél constateren door de zuurstofsaturatie te meten (in het bloed) en de snelheid van de ademhaling."

Bron: NRC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

spikkel
spikkel22 okt. 2020 - 22:25

Dat kunnen ze toch gewoon vragen als je een afspraak wil maken ? Je staat daar toch al 2 uur in de wacht, kunnen die 10 minuten er ook nog wel bij ....

harrybre
harrybre21 okt. 2020 - 14:53

Zuurstof saturatie in het bloed... even zo'n metertje bij Aliexpress kopen ( € 14) of af-en-toe in de aanbieding bij Lidl ( € 26,99) . Bleek exact hetzelfde te zijn, als waar mijn longarts over beschikte inclusief dezelfde waarde(n). Dan nog even dagelijks de eigen temperatuur opnemen, en.. je weet dat je aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de volgende 24 uur nog geen corona hebt. Dat doen de Chinezen dus al decennia, met dat "pistool"-temperatuurmetertje bij zo'n beetje iedere publieke ingang. In NL tegen de privacy, dus zeer logisch, dat dat niet mag. Beter 5 % van de NLe bevolking de kist in, dan dat ook maar in één geval de privacy ook maar voor een nanoseconde in gevaar zou kunnen zijn.

harrybre
harrybre21 okt. 2020 - 14:46

Tsja... je zou bij het inschrijven voor die test even op kunnen geven, wat je huisarts is. En een GGD in de KENNISeconomie zou toch zo'n beetje alle e-mail adressen ( IntraNet) van alle huisartsen in de buurt in een bestand moeten hebben. dus even Cc , klik... en klaar. Of is het weer een typisch gevalletje van Overheid en ICT, een zeer ongelukkige combinatie in Wijsvingerland ?

snuffelbaard
snuffelbaard21 okt. 2020 - 10:19

'Het zou te veel tijd kosten om aan alle positief geteste mensen toestemming te vragen voor het delen van de uitslag met de huisarts en om de gegevens van de huisarts te achterhalen'. ??? Absurd.. Toch simpel op te lossen? Als je je test geef je automatisch toestemming daarvoor en vul je zelf e.e.a. in en onderteken je dat. En anders gewoon geen test.. We moeten in Nederland in dit soort zaken maar eens meer aan ons allen denken dan alleen maar aan de eenling, aan jezelf! Te gek voor woorden..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!