Kassa

GGD: Coronavirus is milder dan gedacht

25-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
coronavirus 1127
Covid-19 is milder dan aanvankelijk gedacht, zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw. Veel mensen in Nederland hebben het nieuwe coronavirus gehad zonder dat ze klachten hadden. De Gouw benadrukt dat ook mensen met milde klachten zich laten moeten testen.
Onderzoekers namen eerder aan dat 20 procent van de mensen met een corona-infectie in het ziekenhuis terecht zou komen. Dat blijkt 3,5 procent van de coronapatiënten te zijn.
De GGD-directeur verwijst ook naar onderzoek van Sanquin eind mei, waaruit blijkt dat 5,5 procent van de mensen besmet is geweest met het virus. Omgerekend zijn dat bijna een miljoen Nederlanders. "Als we kijken naar het aantal mensen dat we hebben getest, dat positief is bevonden en in het ziekenhuis heeft gelegen, blijkt dat veel mensen geen of milde klachten hadden. Ze waren buiten beeld."

Testen is van belang om effect versoepelingen te meten

Met de kennis van nu vindt de GGD-directeur het belangrijk dat mensen zich ook laten testen als zij lichte klachten hebben, juist omdat veel coronamaatregelen zijn of worden afgeschaald. "Als je nu veel test, kun je zien wat het effect is van die versoepelingen."

Bij vaccin iedereen binnen enkele weken inenten

Zodra het vaccin tegen corona beschikbaar is, kan heel Nederland binnen "een paar weken" ingeënt worden tegen het virus, zegt de GGD-directeur. Wel valt of staat de vaccinatiecampagne met de hoeveelheid beschikbare vaccins. Volgens De Gouw heeft de GGD veel ervaring met grootschalige vaccinatieprogramma's. "Wij kunnen duizenden mensen tegelijk vaccineren in bijvoorbeeld sporthallen. En het gaat razendsnel, je krijgt een prikje en kan weer weg."
Jaarlijks worden ongeveer 3 miljoen mensen gevaccineerd tegen de griep, zegt De Gouw. "Dat doen we binnen twee dagen. We kunnen dit dus aan." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Antionio
Antionio21 jul. 2020 - 13:32

Dat Covid-19 door GGD verondersteld wordt mild te zijn, verklaart misschien dat wij met pakweg 150 mensen bij een crematie, in opdracht van GGD gedwongen werden voorafgaand aan de plechtigheid een presentielijst te tekenen, met slechts een handvol beschikbare balpennen. Weigeren te tekenen betekende “de plechtigheid niet bij mogen wonen”. Wat een beleid en wat een keuze! En dan de burger de schuld geven van toenemende brandhaarden wegens het niet opvolgen van richtlijnen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!