Kassa

Gezondheidszorg staat op voor meer bewustzijn over ons zitgedrag

21-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
werknemer_vrouw_31.jpg
De gezondheidszorg is in beweging gekomen tijdens het 'Sta op voor je rug'-congres van de Nederlandse Chiropractoren Associatie op 16 oktober jl.
Kampioen zitten
Nederlanders blijken volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau Europees kampioen zitten. TNO onderzoek wijst daarnaast uit dat lang zitten de kans op ziektes en zelfs vroegtijdig overlijden vergroot. De gezondheidsrisico's van langdurig achtereen zitten staan echter nog onvoldoende op ons netvlies. Daarom organiseerde de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) op 16 oktober 2015, tijdens World Spine Day, een congres met het thema 'Sta op voor je rug'. Chiropractie vormt binnen de preventie een onmisbare beroepsgroep en kan zelfs 320 miljoen euro op jaarbasis besparen.
'Sta op voor je rug'
Samen met belangrijke relaties uit de gezondheidszorg, verzekeringsbranche en politiek is er van gedachten gewisseld over de gevolgen van ons zitgedrag. Fitnessinstructeur Han de Hair trapte de dag af met een warming-up waarbij iedereen uit de stoel moest komen. Daarna schetste Ingrid Hendriksen van TNO de context voor het thema van de dag 'Sta op voor je rug'. We hebben altijd gefocust op voldoende beweging, terwijl langdurig achtereen zitten ook een enorme risicofactor is. Professor Hans Jeekel van de Erasmus Universiteit en Martine Busch van het Praag Instituut hebben in hun presentatie aandacht gevraagd voor de verdwijnende scheidslijn tussen reguliere en complementaire zorg. Uit onderzoek blijkt dat 86% van de mensen met gewrichtsklachten gebruikmaakt van complementaire zorg. Dat het opstaan voor de rug steeds urgenter wordt, is ook gebleken uit de presentaties van Jochem Uytdehaage, Bart Vandendries (voorzitter Belgische Vereniging van Chiropractors), ystein Ogre (voorzitter European Chiropractic Union) en Richard Brown (secretaris-generaal The World Federaction of Chiropractic). Zij benadrukten allen vanuit hun eigen visie het belang van een gezonde rug.
Besparing van 320 miljoen euro
Chiropractie vormt binnen de preventie van rugklachten een onmisbare beroepsgroep. De NCA is al 40 jaar de toonaangevende beroepsorganisatie van chiropractoren in Nederland en heeft in de afgelopen jaren gezien dat er een zorgwekkende zitcultuur is ontstaan. Met name op de werkvloer heeft fysieke arbeid veelal plaatsgemaakt voor zittend werk en de gevolgen hiervan zijn evident binnen verschillende takken van de gezondheidszorg. De inzet van chiropractie maakt het mogelijk om rugklachten te voorkomen en kan zelfs 320 miljoen euro op jaarbasis besparen. Onderzoek toont aan dat chiropractie onder andere leidt tot 23% minder gebruik van röntgenfoto's, 31% minder rugoperaties en 40% minder ziekenhuisopnames.
'Sta op voor je rug' campagne
De publiekscampagne loopt door tot het einde van het jaar. De campagne bestaat onder andere uit diverse social media acties, filmpjes van mascotte Mooph en een landelijke rugscreeningsdag bij NCA chiropractoren op 7 november. Kijk voor meer informatie op www.staopvoorjerug.nl en www.nca.nl.
ANP

Meer over:

rugpijn, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!