Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gezondheidsrisico's groot voor langer thuiswonende ouderen

23 okt 2014
  •  
leestijd 2 minuten
zorg_34.jpg
Bijna alle specialisten ouderengeneeskunde voorspellen ernstige gezondheidsrisico’s voor ouderen die door het kabinetsbeleid langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Ondervoeding, uitdroging en valincidenten: 86 procent verwacht dat het de komende jaren fors toeneemt bij ouderen, meldt Zembla .
Afnemende kwaliteit zorg
De kwaliteit van de zorg neemt af zegt 85 procent. Van de artsen denkt 96 procent dat de huisartsen en mantelzorgers het toenemend aantal kwetsbare ouderen onvoldoende kan helpen.
'Grote zorgen'
Nienke Nieuwenhuizen, arts en voorzitter van beroepsorganisatie Verenso zegt over de uitkomsten van de enquête: "Wij maken ons grote zorgen. De kwetsbaarste van de kwetsbaren, mensen die weinig mantelzorg hebben, met psychiatrische ziekten, met cognitieve stoornissen dat zijn de mensen die het meest gevaar lopen. En ik denk dat op verschillende plekken wordt overschat wat die mensen nog zelf kunnen en hoe veerkrachtig die zijn in de thuissituatie". Zembla bereikte de artsen via Verenso.
Ouderen helpen? 'Af en toe'
Marjolein Broese van Groenou is hoogleraar informele zorg aan de VU in Amsterdam. Ze is specialist op gebied van mantelzorg. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de bereidheid bij burgers om thuiswonende kwetsbare ouderen te helpen. Broese: "Zeker drie kwart van de bevolking zegt: "Ja,  natuurlijk wil ik af en toe een klusje voor iemand doen. Maar wel graag op mijn voorwaarden. Een oogje  in het zeil houden. Praktisch hulpverlenen. Maar langdurig, dagelijks een verzorgende taak vervullen, dat hoeven we van buren niet te verwachten."
Langer thuis niet altijd beter
Specialist ouderengeneeskunde Nieuwenhuizen: "Langer thuis is niet altijd beter. We zijn duidelijk bang voor de mensen die langer thuis moeten blijven. Dat dat consequentie heeft voor bijvoorbeeld ziekenhuisopnames. Over een jaar of wat gaan we nadenken over wat we moeten met al die mensen. En dan gaan we bedenken dat het misschien wel een idee is om al die mensen in een gebouw te zetten, zodat ze wat meer beschermd en beschut kunnen wonen. Ja, dan moeten we weer van voor af aan beginnen. We gaan die verzorgingshuizen nog wel missen, denk ik."
Zembla donderdag 23 oktober - Uitzending: Zorgen om de zorg
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!