Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: risico asbest-straalgrit zeer klein

07-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Asbest 930x520
Werknemers en omwonenden liepen een zeer klein gezondheidsrisico door gebruik van straalgrit dat met asbest was verontreinigd. Dit blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke organisatie TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Straalgrit wordt gebruikt om harde oppervlakken te reinigen.
De zogenoemde dagelijkse grenswaarde voor asbest werd voor sommige werknemersgroepen weliswaar overschreden. Maar door de korte periode waarin blootstelling heeft plaatsgevonden blijft het totale gezondheidsrisico beperkt. Voor omwonenden van straalprojecten is door de korte duur van de blootstelling het gezondheidsrisico zelfs zeer beperkt.

Blootstelling aan asbest

In oktober vorig jaar bleek dat er straalgrit is gebruikt dat met asbest was vervuild. De verontreinigde partij is ongeveer drie maanden in de handel geweest. De kans dat blootstelling aan asbest schade brengt aan de gezondheid, hangt af van duur en hoogte van de blootstelling. TNO onderzocht hoe het verontreinigde straalgrit is gebruikt, en hoeveel vezels daarbij ingeademd zouden kunnen zijn.

Enorme schade

De schade die honderden bedrijven door de straalgrit-verontreiniging hebben geleden is enorm, zegt OnderhoudNL in een reactie. De ondernemersorganisatie van onderhoudsbedrijven stelt Sibelco (het oude Eurogrit) aansprakelijk voor de geleden schade. Het grit komt van materiaal uit kolencentrales in Oekraïne.

Massaclaim

OnderhoudNL is blij dat TNO en RIVM hebben vastgesteld dat de blootstelling van werknemers en omwonenden meevalt, maar bereidt namens gedupeerde metaalconserveringsbedrijven een massaclaim tegen Sibelco/Eurogrit voor.
Bronnen: ANP/ de Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!