Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gezondheidsraad: Te veel lood in kraanwater

06-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kraan kraanwater water

Het loodgehalte in kraanwater is in veel huizen te hoog. Het gaat met name om oude huizen met loden binnenleidingen. Dat kan een risico opleveren voor de gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert daarom de leidingen te vervangen.

Niet alleen in oude woningen kan het gevaar zich voordoen, ook is het loodgehalte in net opgeleverde nieuwbouwhuizen te hoog. Dit kan vooral een gevaar vormen voor baby's die flesvoeding krijgen, jonge kinderen en zwangere vrouwen.

200.000 huizen

Het advies van de Gezondheidsraad is om alle resterende loden leidingen in oude woningen te vervangen. Naar schatting zijn er nog zo'n 100.000 tot 200.000 huizen met deze leidingen. Tot die zijn vervangen zouden risicogroepen flessenwater moeten gebruiken.

Goed doorspoelen

Inwoners van nieuwbouwhuizen zouden in de eerste twee maanden na de oplevering steeds goed moeten doorspoelen voor gebruik. Nieuwe materialen, zoals onderdelen van leidingen en kranen, kunnen nog tijdelijk lood afgeven. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!