Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gezondheidsraad: geen bewijs schadelijkheid 5G, onderzoek blijft nodig

2 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
5g
Het is niet aangetoond dat de straling van het 5G-netwerk schadelijk is, maar het is ook niet helemaal uit te sluiten. Dat concludeert de Gezondheidsraad na onderzoek. De overheid en de telecomproviders kunnen doorgaan met het invoeren van een 5G-netwerk voor snel mobiel internet. Ze moeten wel in de gaten houden wat de gevolgen voor de gezondheid van mensen zijn.
Het supersnelle 5G-netwerk maakt gebruik van meerdere frequenties. Sommige daarvan worden al gebruikt voor onder meer wifi-aansluitingen. Dat heeft niet geleid tot gezondheidsschade en die frequenties kunnen dus gewoon worden gebruikt voor 5G, aldus de Gezondheidsraad. Het adviesorgaan raadt aan om één frequentie nog niet in gebruik te nemen, omdat de mogelijke risico's van de gezondheid daarvan nog niet genoeg zijn onderzocht.

Straling en elektrische activiteit hersenen

De raad zegt in een rapport dat het niet waarschijnlijk is dat 5G-straling kan leiden tot bijvoorbeeld kanker, vruchtbaarheidsproblemen, miskramen of afwijkingen bij de geboorte. Het is wel waarschijnlijk dat blootstelling aan 5G-straling samenhangt met "veranderingen in elektrische activiteit in de hersenen", maar het is niet bekend "of dat gunstig of ongunstig is voor de gezondheid". ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar