Gezondheidsraad: Geen algehele vaccinatie
17-08-2009
• leestijd 2 minuten
Het is op dit moment niet nodig de hele Nederlandse bevolking in te enten tegen de Mexicaanse griep. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alleen een aantal (risico-)groepen te vaccineren. Dat betreft vijf tot zes miljoen Nederlanders.
Het gaat om iedereen die ook altijd al de jaarlijkse griepprik krijgt aangeboden. Dat zijn mensen die door bijvoorbeeld een longaandoening meer risico lopen en 60-plussers.
Verder zou personeel uit de gezondheidszorg een prik moeten krijgen als het werkt met mensen uit bovengenoemde groepen. Dit is om te voorkomen dat zij het virus zelf onder hun patiënten verspreiden. Ten slotte moet er een prik komen voor gezinsleden en mantelzorgers van mensen die erg ziek kunnen worden door of mogelijk zelfs zouden kunnen sterven aan de griep.
Zwangere vrouwen worden alleen ingeënt als ze tot een medische risicogroep behoren, behalve in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De Gezondheidsraad kiest er niet voor alle zwangere vrouwen te laten vaccineren omdat er over de bijwerkingen nog te weinig bekend is.
Verdere keuzes over wie er voorrang krijgt, hoeven nu niet gemaakt te worden, zegt de Gezondheidsraad. Als dat wel nodig mocht zijn, zullen de 60-plussers de andere groepen die nu zijn aangewezen voor moeten laten gaan.
Het kabinet heeft 34 miljoen vaccins aangeschaft. Daarmee kunnen alle Nederlanders twee keer ingeënt worden. Hoewel nu niet alle Nederlanders een prikje aangeboden krijgen, houdt minister Klink wel alle vaccins op voorraad en verkoopt hij ze niet door aan landen die minder hebben ingeslagen. Hij wijst erop dat het de griep nu nog betrekkelijk goedaardig verloopt, maar het virus zou ook agressiever kunnen worden.
De Gezondheidsraad komt volgende maand nog met een vervolgadvies over de vaccinatie. Dan zouden er nog meer groepen voor inenting in aanmerking kunnen komen. Ook buigt het kabinet zich nog over de vraag in hoeverre mensen die nu geen voorrang hebben, toch ingeënt kunnen worden. Klink zei gevoelig te zijn voor mensen die dit uit ongerustheid toch graag willen.
Bron: ANP