Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Gezondheidsinspectie roept bloeddrukmedicijnen terug om vervuiling

20 mrt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Pillen 930x520
De gezondheidsinspectie gaat een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terugroepen. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is.
De chemische stof werd in ,,een beperkt aantal partijen'' van de medicijnen aangetroffen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De hoeveelheden van deze chemische stof die in losartan zijn gevonden zijn volgens de inspectie gering. ,,De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein.''

'Niet zelf stoppen met medicijnen'

Niet alle medicijnen met losartan worden teruggeroepen. Patiënten die verontreinigde medicijnen gebruiken worden hierover benaderd door hun apotheker. Zij kunnen hun medicijnen dan omruilen. De inspectie benadrukt dat patiënten niet uit zichzelf moeten stoppen met de medicijnen.
De gezondheidsinspectie maakte ook bekend dat ,,enkele partijen'' van het bloeddrukmiddel Irbesartan van de firma Focus Care Pharmaceuticals de kankerverwekkende stof NDEA bevatten. Deze medicijnen kwamen in 2017 op de markt, maar zijn al ,,geruime tijd'' niet meer verkrijgbaar in Nederland. ,,Daarom kunnen we ze niet meer terugroepen. Patiënten hoeven geen actie te ondernemen.'' In Irbesartanproducten die nu in Nederland op de markt zijn, zijn geen verontreinigingen aangetroffen.

'Veel vragen over verontreinigingen'

De inspectie zegt in de afgelopen periode regelmatig vragen te hebben gekregen van patiënten en behandelaars over mogelijke verontreinigingen van Irbesartan. ,,Ten tijde van deze vragen was deze verontreiniging nog niet bekend. Omdat dat inmiddels wel duidelijk is, vinden we het belangrijk om dit nu bekend te maken'', aldus de IGJ.

Eerdere terugroepacties

De gezondheidsinspectie riep eind vorig jaar vervuilde hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan terug. Ook toen werd de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen. Eerder vorig jaar vonden al twee terugroepacties plaats voor valsartan. Maar toen was het medicijn vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die eveneens waarschijnlijk kankerverwekkend is. ANP

In de uitzending

Kassa besteedde op 15 december 2018 aandacht aan de terugroepactie voor valsartan. Het bleek dat gebruikers van het middel geen geld terugkregen van de apotheek bij retournering van het vervuilde middel. Bekijk hier het fragment:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's