Kassa

Gezondheidsinspectie roept bloeddrukmedicijnen terug om vervuiling

  •  
20-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Pillen 930x520
De gezondheidsinspectie gaat een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terugroepen. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is.
De chemische stof werd in ,,een beperkt aantal partijen'' van de medicijnen aangetroffen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De hoeveelheden van deze chemische stof die in losartan zijn gevonden zijn volgens de inspectie gering. ,,De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein.''

'Niet zelf stoppen met medicijnen'

Niet alle medicijnen met losartan worden teruggeroepen. Patiënten die verontreinigde medicijnen gebruiken worden hierover benaderd door hun apotheker. Zij kunnen hun medicijnen dan omruilen. De inspectie benadrukt dat patiënten niet uit zichzelf moeten stoppen met de medicijnen.
De gezondheidsinspectie maakte ook bekend dat ,,enkele partijen'' van het bloeddrukmiddel Irbesartan van de firma Focus Care Pharmaceuticals de kankerverwekkende stof NDEA bevatten. Deze medicijnen kwamen in 2017 op de markt, maar zijn al ,,geruime tijd'' niet meer verkrijgbaar in Nederland. ,,Daarom kunnen we ze niet meer terugroepen. Patiënten hoeven geen actie te ondernemen.'' In Irbesartanproducten die nu in Nederland op de markt zijn, zijn geen verontreinigingen aangetroffen.

'Veel vragen over verontreinigingen'

De inspectie zegt in de afgelopen periode regelmatig vragen te hebben gekregen van patiënten en behandelaars over mogelijke verontreinigingen van Irbesartan. ,,Ten tijde van deze vragen was deze verontreiniging nog niet bekend. Omdat dat inmiddels wel duidelijk is, vinden we het belangrijk om dit nu bekend te maken'', aldus de IGJ.

Eerdere terugroepacties

De gezondheidsinspectie riep eind vorig jaar vervuilde hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan terug. Ook toen werd de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen. Eerder vorig jaar vonden al twee terugroepacties plaats voor valsartan. Maar toen was het medicijn vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die eveneens waarschijnlijk kankerverwekkend is. ANP

In de uitzending

Kassa besteedde op 15 december 2018 aandacht aan de terugroepactie voor valsartan. Het bleek dat gebruikers van het middel geen geld terugkregen van de apotheek bij retournering van het vervuilde middel. Bekijk hier het fragment:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

tenormin
tenormin20 mrt. 2019 - 23:33

Bijna alle voorgeschreven medicatie is gevaarlijk. Maar de pharma industrie is misdadig bezig, al jaren. Alternatieve medicatie, niet via kwaks, kunnen beter werk doen. Is alleen voor Nederlanders moeilijk: komt dan voor eigen rekening en we betalen ons al scheel voor de basic zorg.

marleenvanh
marleenvanh20 mrt. 2019 - 18:12

O wat errug.... de kans dat misschien etc. En hoeveel patiënten die dit middel slikken roken gewoon door?

kareldoorman
kareldoorman20 mrt. 2019 - 17:44

Sorry wetenschappelijk 

kareldoorman
kareldoorman20 mrt. 2019 - 17:44

O, zo veilig allemaal en wetten schappelijke getest .Net zoals vaccinatie,s . Nooit wettenschappelijk getest op giftige stoffen of lange termijn studies . Cocktails en vaccinatie schade , doofpot cultuur .

Dimpy
Dimpy20 mrt. 2019 - 15:02

Het is niet alleen Valsartan, , maar ook Irbesartan , ik heb dus een ½ jaar geleden al de Valsartan in moeten ruilen tegen de vervanger Irbesartan  en lees dus vanmorgen in de courant dat ook sommige partijen van de Irbesartan vervuild zijn met de kankerverwekkende stof. …...gezellig zeg. niet uit uw zelve stoppen met de medicatie zeggen ze dan, slik die troep al ruim 14 jaar.....niks aan de hand zeggen ze dan.

pauudje
pauudje20 mrt. 2019 - 14:28

Naming en shaming graag !!!!!

honda98
honda9820 mrt. 2019 - 14:14

als kassa dit meld moeten ze wel duidelijker hier mee wezen en de namen noemen van deze bloed druk medicijnen.op de telegraaf pagina staan wel de namenwaarom bij kassa niet  ?

trudie roeten
trudie roeten20 mrt. 2019 - 14:01

Laat kassa ook even doorgeven om welk merk het gaat.Dan kun je het zelf controleren. Vanmde apotheek moet je maar!afwacnten of!zij!de moeite hiervoor doen om pat'n te informeren.

2 Reacties
wimmi20
wimmi2020 mrt. 2019 - 14:25

HadiTrudie,Trudie, je komt in het Guinness book of records !In 1 zin 7 taalfouten !

endemion
endemion20 mrt. 2019 - 17:33

Tja het ontbreken van een edit functie is draagt ook blaam.

wimmi20
wimmi2020 mrt. 2019 - 13:54

In dit verhaal wordt gesproken over MEERDERE verdachte medicijnen.Er wordt er slechts 1 genoemd.Waardeloze en overbodige info van KASSA !De andere medicijnen worden niet genoemd.Volkomen overbodige bangmakerij, de betrokken medicijnen zijn nu wel veilig.

1 Reactie
endemion
endemion20 mrt. 2019 - 17:40

Aangezien het hele cholesterol verhaal lariekoek is vraag ik me af of er ook voor bloeddruk wellicht een dergelijke misvatting van toepassing is. Dus in hoeverre je kunt spreken over veilig bij het slikken van dit soort drugs? (http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/de-cholesterol-leugen.html)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!