Kassa

'Gezondheid patiënten geschaadt door inkoopbeleid hulpmiddelen'

11-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
huisarts arts dokter 1127
Door het inkoopbeleid van zorgverzekeraars lopen gebruikers van medische hulpmiddelen gezondheidsrisico's. Vier patiëntenverenigingen verklaren tegenover Reporter Radio dat een groep mensen, die lijdt aan complexe aandoeningen, niet de juiste medische spullen krijgt. Het gaat dan om medische hulpmiddelen als stoma- en incontinentiemateriaal of protheses.
Dit kan leiden tot ernstige lichamelijke klachten of een situatie waarbij iemand aan huis gekluisterd is, aldus de verenigingen.

'Problemen voor 20 procent stomadragers'

"Voor 80 procent van de mensen met een stoma is het goed geregeld, maar voor 20 procent niet. Zij krijgen niet de middelen die ze nodig hebben of wat bij hen past om hun leven goed te kunnen leiden. Het gaat om ongeveer 8000 van de 40.000 stomadragers in Nederland", zegt Sanne Blom, voorzitter van de Stomavereniging, in de komende uitzending van Reporter Radio.

De patiëntenverenigingen roepen minister Tamara van Ark (Medische Zorg) op om in te grijpen. De uitzending van Reporter Radio is zondagavond om 19.00 uur op NPO Radio 1. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

marianmarian
marianmarian11 dec. 2020 - 21:50

De zorgverzekeraar bieden vaak hulpmiddelen aan die niet geschikt zijn voor de patient en als de patient dan zelf bij wil betalen voor een duurdere wel geschikte versie, dan mag dat niet. Ik denk hierbij vooral aan hulpmiddelen voor zeer slechthorende mensen en blinde mensen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!