Kassa

Gezin gaat meer waterschapsbelasting betalen

10-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1175 keer bekeken
  •  
water zee meer regen druppel 1127

Gezinnen met een koopwoning gaan volgend jaar gemiddeld negen euro meer waterschapsbelasting betalen. Volgens de Unie van Waterschappen is dit een schatting op basis van een inventarisatie. De negen euro verhoging ligt 0,7 procent hoger dan de inflatie. 

Volgens de Unie van Waterschappen zal een gezin met een huis van 250.000 euro, in 2022 gemiddeld 359 euro aan het waterschap moeten afdragen. De organisatie laat weten dat de verhogingen van de prijs nodig zijn om onder andere dijken te versterken en waterbergingen aan te leggen. 

Klimaatverandering als oorzaak

Volgens bestuurslid Toine Poppelaars zijn die aanpassingen nodig om Nederland klimaatbestendig te maken, gezien het KNMI in het Klimaatsignaal heeft aangegeven dat klimaatverandering in Nederland nog sneller gaat dan verwacht. 

Bedrag verschilt per waterschap

De definitieve hoogte van belastingen verschillen per waterschap. De komende weken worden de definitieve tarieven bekend gemaakt. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

turbo 66
turbo 6611 nov. 2021 - 11:32

betalen huurders de verhoging ook ?

janniejans
janniejans10 nov. 2021 - 15:18

Een reactie op: waarom moeten woningeigenaren betalen en huurders niet? Nou, ik zal jullie mededelen, dat de huurders ook aan het Waterschap betalen!

Helen 66
Helen 6610 nov. 2021 - 13:09

Hier kon je natuurlijk op wachten. Alles en iedereen wil mee profiteren van prijsverhogingen. Waarom moeten alleen de woningeigenaren betalen en huurders niet? Belachelijk. Wij betalen al eigen woning forfait, en OZB en zelf het onderhoud van de woning, hypotheekrenteaftrek nog sneller afgeschaft, Wet Hillen afgeschaft. Het hebben van een eigen woning is een melkkoe. In een droge zomer mogen wij burgers niet de tuin sproeien, niet de auto wassen, moeten korter onder de douche etc. , terwijl enorme datacenters koelen met nota bene ons DRINKwater! Wat betalen zij? Ik wil best meebetalen zodat Limburg en de kust niet onder water lopen, maar waarom dan wel hele duinen afgraven om asfalt neer te kunnen leggen voor de hobby van een Oranje Prins? Nu formule 1 terug is in Zandvoort gaan er meer wedstrijden gehouden worden daar (nog afgezien van het vele oefenen dat daar het hele jaar al gebeurt), dus nog meer CO2, nog meer stikstof, nog meer fijnstof nog meer herrie. Dat kan allemaal wel?

Franske52
Franske5210 nov. 2021 - 12:42

Geheel met iknalb eens. Het betreft een instituut dat altijd wel een weg weet te bedenken om de burger (meer) geld uit de zak te kloppen met allerlei niet terzake doende argumenten, en bijbehorende overbodige kosten. En als er dan sprake is van grondwater tekort, of wateroverlast dan is de repliek dat dit vanwege de klimaatverandering vaker voor kan (gaan) komen, en we hier maar alvast aan moeten wennen. Met andere woorden, wij kijken wat we met de waterhuishouding kunnen doen, maar verwacht er eigenlijk maar niet alles van. Geen garantie dat we het onder controle hebben/houden. Baantjes bedenken en creëren, daar zijn ze op dat niveau goed in, en natuurlijk kost dat geld. Kun je aantoonbaar niet betalen omdat je de centjes niet hebt, och dan is dat te vergeven, en moet een ander maar een hogere bijdrage leveren. Wat een wereld....

marleenvanh
marleenvanh10 nov. 2021 - 12:31

Alleen gezinnen? Of -'gewoon'- ALLE HUISHOUDENS? (Lol.)

iknalb
iknalb10 nov. 2021 - 11:24

Zolang als ik deze belasting betaal, is er altijd wel een "gegronde" reden geweest om de lasten voor ons te verhogen: te nat, te droog, te hoge waterstand, te lage waterstand, klimaatverandering, inflatie enz. De bestuurskosten voor deze onnodige instellingen worden nooit genoemd. Wat te denken bijvoorbeeld van de totaal zinloze verkiezingen? Gewoon de waterschappen afschaffen als zelfstandige instituten en onderbrengen bij de provincies.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!