Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nieuwe aanpak tegen dure medicijnen

1 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicijnen 930x520
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan samenwerken in de strijd tegen dure geneesmiddelen. Zo willen zij de toegang tot en de betaalbaarheid van dure geneesmiddelen op langere termijn behouden, Daarmee moet de kwaliteit van de zorg worden gewaarborgd.
Beter onderhandelen
De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben afgesproken om samen dure geneesmiddelen te gaan inkopen. ,,Wij zijn erg tevreden over deze samenwerking. Dit betekent dat er gezamenlijk beter onderhandeld kan worden met de farmaceutische industrie zodat dure geneesmiddelen nu en ook op de lange termijn beschikbaar blijven voor patiënten die hierop zijn aangewezen’’, aldus de bestuurders van de organisaties.
Proefproject
Volgend jaar begint een proefproject om gemeenschappelijk kankermedicijnen in te kopen. Het gaat om een groep geneesmiddelen waarvan er meerdere beschikbaar zijn met een vergelijkbare werking. Afgesproken is dat de kwaliteit en de uitkomst van de behandeling voor de patiënt altijd voorop staan.
Betaalbaar houden
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemt het initiatief van de ziekenhuizen en verzekeraars ,,een belangrijke eerste stap''. ,,De tweede stap is dat we in Europa veel meer moeten samenwerken om te kijken hoe we deze hele dure, maar hele belangrijke medicijnen betaalbaar houden voor iedereen die ze nodig heeft.''
Maatwerk
Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, plaatste vrijdag op Radio 1 enige kanttekeningen. Hij stelde dat het belang van de patiënt altijd voorop moet blijven staan. Het centraal ingekochte middel is niet altijd het beste voor die ene specifieke patiënt, aldus Schouw. Maatwerk moet volgens hem mogelijk blijven. Daarbij moet het oordeel van de arts en niet dat van de zorgverzekeraar leidend zijn, waarschuwde Schouw. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

luky1951
luky19513 sep 2017 - 2:20

Medicijnen over, Als je deze naar de Apotheek terugbrengt worden deze vernietigd, om een kul reden. Ze zijn betaald, en als deze in een blisterverpakking zitten kan er niets mee gebeurt zijn. Nee de ware reden is dat dan niemand er meer aan kan verdienen. Stel de een gediplomeerde Apotheker, alle medicijnen waar niets aan mankeerd, of kan mankeren, afgesloten verpakkingen, en deze medicijnen zou verstrekken aan de minima, er zijn genoeg gediplomeerde vrijwilligers die dit zouden kunnen doen, een houdbaarheidsdatum is bij sommige medicijnen gewoon onzin! Ook moet de prijsopdrijvende farmaceuten een goed aangepakt worden. En zou een groep deskundigen wat alerter kunnen acteren op het "verlopen'van een octrooien!

mathijs_b
mathijs_b2 sep 2017 - 21:46

Waarom moeten medicijnen weggegooid worden? Een vriend van mij is na een lang ziekbed overleden.
Er was ongeveer een halve verhuisdoos aan medicijnen en andere hulpmiddelen over. Mogelijk zaten daar heel dure medicijnen bij.
De apotheek neemt niets meer terug. Wat moet je dan ermee?
In ontwikkelingslanden sterven mensen omdat ze de medicijnen niet kunnen krijgen en wij MOETEN ze weggooien....
Redenatie van apotheek: We kunnen niet controleren wat ermee gebeurd is. dus weg ermee. 
Dus beter dat iemand ergens sterft omdat het medicijn niet beschikbaar is dan dat hij het risico loopt dat dat het medicijn misschien niet correct bewaard is en nog maar 99% in orde is. Beter dood dan maar 99% gezond, is dus de redenatie.
Ik walg van deze wegwerpmaatschappij. 
Ik hoorde dat in heel veel landen deze overtollige medicijnen door apotheken verzameld en naar ontwikkelingslanden verstuurd worden.Waarom kan dat in Nederland niet?

manwijf
manwijf2 sep 2017 - 13:58

Tja, we kunnen wel zeuren, maar als er hier jaarlijks duizenden en duizenden gratis zorggebruikers bij komen, dan moet je ook niet raar opkijken als er maatregelen genomen worden om de kosten terug te schroeven. Goedkope medicijnen aanbieden is daar een onderdeel van. Op zich is er met een goed financieel beleid niets mis mee. Maar dat moet dan wel zorgvuldig gebeuren en de dokter moet altijd het laatste woord hebben, niet de zorgverzekeraar.
Dit is dan ook slechts fase1. Let maar op het gaat nog veel erger worden!

NL gaat economisch weer beter, m.a.w. we kunnen wel weer wat bezuinigingen doorvoeren. Bezuinigingen die geen enkel ander doel hebben, dan het genereren van zoveel mogelijk geld om al die duizenden en duizenden nieuwe Nederlanders een gratis leven te bezorgen. Als u dat is wat u ook zo graag wilt, dan zou ik zeggen : niet zeuren! Voorlopig is de stroom nog lang niet opgedroogd en dat zal de eerstkomende 50 jaar zeker niet gebeuren. Mensensmokkelaars geven hun riante salaris echt niet zomaar op. Afijn, iedereen die kan rekenen, die weet dat dit niet eeuwig zo door kan gaan. Als er over 10-20 jaar 2-3 miljoen gratis gebruikers zullen zijn, dan klapt het systeem vanzelf wel.


gafvisbeen9
gafvisbeen92 sep 2017 - 11:11

We hadden eerst woekerpolissen, nu hebben we al jaren woeker medicijnen, en politiek weet dit al jaren ( VVD'er Schippers) maar doet er niets aan, zo ook met resistente bacteriën haar vriendjes zijn de medicijnen woekeraars!!!!!!!!    

harryromijn
harryromijn1 sep 2017 - 20:54

Hoogste tijd om dat zelfs op internationaal ( EU ?) verband te gaan doen. of dacht u, dat een Antwerpenaar anders op een bepaald medicijn zou reageren als een Bredaenaar ?En de direct daarop volgende stap: onze Uni's nieuwe medicijnen laten ontwikkelen, met degelijk onderzoek en direct geldend voor heel de EU. Nu is iedere farmaceut bezig voor zichzelf, miljarden verslindende onderzoeken voor veel van bijna hetzelfde, met dan ook nog eens meerdere miljarden aan tests voordat alle EU lidstaten alles erkennen.  Moet allemaal wel door de patiënt opgebracht worden.( was het maar zo gemakkelijk, dat de farmaceuten grote graaiers waren; het is de onderlinge bureaucratie en na-ijver, die de kosten veroorzaken

atzepostma
atzepostma1 sep 2017 - 15:31

Het wordt tijd dat aan de veel te grote macht van de farmaceutische industrie van gedaan wordt.

atzepostma
atzepostma1 sep 2017 - 15:30

Eindelijk dit wordt ook tijd de farmaceutische industrie heeft nu al veel te veel macht. En dan ook nog bepaalde medicijnen niet meer in productie nemen die in hun ogen te weinig opleveren. Het nieuwe kabinet moet hier echt iets aan doen.

connie van drecht
connie van drecht1 sep 2017 - 15:14

Zamelen we met z'n allen geld in voor goede doelen om allerlei ziektes te bestrijden, komt er uiteindelijk een medicijn,  zal de farmaceutische industrie het wel even zorgen dat het niet te betalen is. Ik vind dat dat wettelijk verboden moet worden.

marleenvanh
marleenvanh1 sep 2017 - 13:29

Allemaal goed natuurlijk maar veruit de meeste mensen hebben nogal last van de 'tussen-de-oren-factor'. Wanneer twee medicijnen hetzelfde werken maar de ene is een A-merk in een mooier doosje met een fraaier verkoopverhaal en (mede daardoor) ook een veel hogere prijs dan vind de meerderheid dat dàt middel beter werkt en ook dat men daar dan recht op heeft als 'hoogstaande mens'. Er zullen misschien inderdaad een paar mensen zijn die een zo specifieke vorm van een bepaalde aandoening hebben dan wel een echte allergie voor een bepaalde hulpstof dat men een bepaald merk moet hebben maar dat is maar een heel klein deel van de 'het-is-mijn-recht gillende' zieken.

2 Reacties
connie van drecht
connie van drecht1 sep 2017 - 15:09

U gebruikt zeker geen medicijnen?

patricia brand
patricia brand1 sep 2017 - 20:19

Beste Marleen, vele kankerpatiënten krijgen standaard het meest goedkope medicijn tamoxifen voorgeschreven, met alle gevolgen van dien. Vele mensen denken dat alle bijwerkingen erbij horen, echter is dit niet nodig! Er zijn medicijnen op de markt die betere stoffen bevatten en een betere kwaliteit van leven geven. Maar ja! Die zijn duurder en worden niet zonder zelf ervoor te knokken voorgeschreven. Dus dat tussen de oren verhaal is in vele gevallen niet naar waarheid. Vr Gr.

h.groens
h.groens1 sep 2017 - 13:20

fijn eerst betalen wel via de subsidie mee aan het ontwikkelen van medicijnen ;het patent word dan duur verkocht daarna betalen wel de hoofdprijs zolang er aan ziekzijn een dikke boterham wordt verdient zal de zieke altijd de klos zijn 

janlida
janlida1 sep 2017 - 13:16

Prima streven maar de apotheker en andere belanghebbenden vinden dan wel weer een andere weg om geld erbij te "schnabbelen". Kijk maar naar de vergoedingen voor zgn. uitleg etc.Wie is dan toch weer de dupe? Juist ja, de consument(patiënt) helaas. Wat valt daar nu tegen te doen?Geen idee want graaiers blijven het toch allemaal is het niet linksom dan maar rechtsom.