Kassa

Gezamenlijke aanpak illegale handel tabak

22-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret_55.jpg
's Werelds vier grootste tabaksfabrikanten slaan de handen ineen om de illegale handel in tabak en alcohol aan te pakken. Daartoe hebben British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International en Philip Morris het samenwerkingsverband Digital Coding & Tracking Association (DCTA) opgericht, maakte die organisatie woensdag bekend.
'Bestrijden van smokkel'
Het samenwerkingsverband gaat overheden helpen bij ,,het bestrijden van smokkel, vervalsing en belastingontduiking van accijnsgoederen''. DCTA zegt daarbij gebruik te gaan maken van de kennis in de sector op het gebied van het beveiligen van internationale aanvoerketens en het ontwikkelen van technologieën om echte producten van vervalsingen te onderscheiden.
'Hard optreden'
,,Nu overheden kijken naar manieren om belastinginkomsten veilig te stellen in deze tijd van bezuinigingen en zij hard optreden tegen de criminelen die geld verdienen aan de zwarte markt, zijn wij ervan overtuigd dat de DCTA kan voorzien in de technologie en kennis die nodig is om het verschil te maken'', zegt een woordvoerder van de organisatie.
1 op 8 sigaretten illegaal
De zwarte handel in sigaretten is een wijdverspreid probleem. Naar schatting is ongeveer 12 procent van de sigarettenhandel over de hele wereld illegaal. ,,Dat komt neer op ongeveer 660 miljard sigaretten per jaar. Dit kost nationale overheden meer dan 30 miljard euro per jaar aan misgelopen belastinginkomsten'', stelt de DCTA. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!