Gevolgen soepele hypotheekgarantie onduidelijk
13-05-2009
• leestijd 2 minuten
Minister Eberhard van der Laan (WWI) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben groen licht gegeven om de huizenbezitter met betaalproblemen tegemoet te komen via de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat besluit is goed gevallen bij PvdA en VVD. Het liberale Kamerlid Frans Weekers is echter teleurgesteld dat de minister niet de wens van de Tweede Kamer honoreert om het maximum bedrag bij de garantie te verhogen. Dat zou niet alleen huizenbezitters uit de problemen kunnen helpen, maar ook de woningmarkt vlot kunnen trekken.
Die grens ligt nu op 265.000 euro en is zo gekozen dat ongeveer de helft van de huizenbezitters ervoor in aanmerking zou kunnen komen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) tekent dan ook bij de versoepeling aan dat veel mensen er niet van kunnen profiteren. Dat geldt vooral voor mensen in de Randstad, omdat daar de huizen duurder zijn.
Onderzoek toonde dinsdag aan dat veel mensen de aankoop van een huis uitstellen in de verwachting dat de prijzen verder zullen dalen. De keerzijde is dat mensen die hun huis moeten verkopen, daar moeilijker van af komen.
Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) kondigde aan via de Nationale Hypotheek Garantie borg te gaan staan voor een betalingsachterstand van 9 procent van de hypotheeklening. Daarmee wil het fonds in een tijd van toenemende werkloosheid gedwongen verkoop van woningen tegengaan. Mensen hebben dan meer adempauze om hun huis te verkopen.
De VEH noemt de versoepeling een goede ontwikkeling, maar dringt er wel bij banken op aan om zich ook soepel op te stellen bij mensen voor wie de hypotheekgarantie niet geldt.
De grootste verstrekker van woninghypotheken van ons land, de Rabobank, voelt zich niet aangesproken. ,,Wij zien geen grotere betaalproblemen dan voorheen, maar juichen iedere extra ondersteuning toe, die banken en hun klanten meer zekerheid biedt'', zegt woningmarktdeskundige Martijn de Jong-Tennekes van de Rabobank. Als er toch problemen zijn, stelt de bank zich al coulant op, omdat de hypotheekbank net zoals de klant geen belang heeft bij gedwongen verkoop. Volgens De Jong maakt de bank daarbij geen onderscheid tussen klanten met en klanten zonder hypotheekgarantie.
Hij merkt overigens op dat lang niet iedereen kiest voor hypotheekgarantie, omdat dit de verplichting met zich brengt om de hypotheek af te lossen. Volgens De Jong is nog onduidelijk wat de versoepeling van de hypotheekgarantie in de praktijk zal gaan betekenen.
Bron: ANP