Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Gevoelige boekhouder oorzaak van gesjoemel'

28-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
papieren 930x520
Boekhoudfraude wordt vaak veroorzaakt door accountants die extra gevoelig zijn voor de emoties van anderen. Dat concludeert Frank Hartmann, hoogleraar Finance en Accounting van de Erasmus Universiteit in een donderdag verschenen onderzoek.
Hij ontdekte dat deze boekhouders eerder de cijfers manipuleren als hun manager daar om vraagt. Opmerkelijk genoeg doen ze dat alleen wanneer die manager uit is op persoonlijk gewin, zoals het binnenhalen van een bonus of promotie. ,,In die gevallen zal een manager ook meer emotionele druk toepassen om zijn controller te bewegen tot manipulatie van de cijfers. En juist dit soort druk is voor sommige controllers moeilijk te weerstaan vanwege hun specifieke neurobiologische eigenschappen'', aldus Hartmann.
Afdelingsmanagers oefenen vaak flinke druk uit op controllers om een beter financieel beeld van hun eigen projecten te schetsen. ANP

Meer over:

boekhouder, sjoemel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!