Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gevoelig voor smog? Vermijd inspanning en blijf binnen

15 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
zonlicht smog luchtvervuiling 1127
Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen volgens het RIVM maar beter binnenblijven en zware lichamelijke inspanning beperken. Het gezondheidsinstituut waarschuwt voor een kans op smog in grote delen van het land dinsdag, vooral in de namiddag. Door de felle zon en weinig wind hopen verontreinigende stoffen zich op in de lucht.
Dinsdagavond verdwijnt de smog en ook de volgende dagen is de luchtkwaliteit weer beter, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Ozon

Smog door ozon kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn hier relatief vaak gevoelig voor.
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!