Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gevarieerd eten houdt immuunsysteem scherp

19-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gezond_eten.jpg
Wie gevarieerd eet houdt zijn immuunsysteem alert. Niet alleen de weerstand verandert, ook de hormoonhuishouding en daarmee de stressgevoeligheid worden door het gezonde eetpatroon beïnvloed. En omdat iedereen anders reageert op stress, is gevarieerd eten gemiddeld het gezondst.
Dat stelt dierfysiologe Ruth Adriaansen-Tennekes van de Wageningen Universiteit. Zij schreef een proefschrift over de veranderingen die voedsel teweeg kunnen brengen in het immuunsysteem bij legkippen. Ze vertaalde de reactie van de kippen naar de fysiologie van mensen.
Iedereen reageert anders op stress. Wat voor de een zeer stressvol is, laat de ander van zich afglijden. De reactie van het immuunsysteem houdt nauw verband met die stressgevoeligheid en dus met de gezondheid. Voedsel speelt ook een rol bij stressreacties, stelt Adriaansen.
Ze testte leghennen die al 25 generaties lang hetzelfde voer kregen. Een groep kippen kreeg plotseling biologisch geteeld voer, een andere groep kreeg soortgelijk voer maar dan niet biologisch. Van beide groepen werden twee generaties gevolgd. Daaruit bleek dat door de verandering van voedsel het immuunsysteem van beide groepen alerter reageerde. Het maakte niet uit of het om biologisch of gewoon geteeld voer ging. ,,Het immuunsysteem kreeg een schop onder z'n kont'', aldus Adriaansen.
Met haar onderzoek heeft de Wageningse promovenda niet aangetoond of biologisch eten gezonder is of niet. ,,Het steekt allemaal veel ingewikkelder in elkaar. Ieder individu reageert anders op stress, en daarmee op voedsel. Hoe is niet te voorspellen'', luidt haar conclusie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!