Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gevaarlijke tijgermug in vijf gemeenten opgedoken

11-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
657 keer bekeken
  •  
tijgermug 1127

Er zijn tot nu toe in vijf Nederlands gemeenten tijgermuggen gevonden in 2021. Het gaat om Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. In Haarlemmermeer (Schiphol) zijn er een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen. Dat meldt de stichting platform Stop invasieve exoten. Deze stichting houdt de muggencijfers bij op basis van de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, waaronder dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. De beestjes komen waarschijnlijk mee via geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes.

De tijgermug is een stuk kleiner dan een gewone mug en heeft zwart met witte streepjes. De gelekoortsmug, die vooral overdag steekt, is 3 tot 4 millimeter groot. Deze exotische mug is donkerkleurig en heeft witte strepen op de poten.

Telling van exotische muggen in Nederland

Toezichthouder NVWA vermeldt op de website waar en wanneer de exotische muggen gevonden zijn. Hoeveel muggen er per vondst zijn gedaan wordt aan het eind van het jaar bekendgemaakt. Zo zijn er vorig jaar in tien gemeenten tijgermuggen en op twee plaatsen gelekoortsmuggen gevonden. Het ging toen om 585 tijgermuggen en 34 gelekoortsmuggen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!