Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Gevaarlijke MSRA bacterie in varkensvlees

16-12-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Het programma Zembla besteedt aandacht aan een zorgwekkende ontwikkeling: een groot deel van de Nederlandse varkens blijkt besmet met een moeilijk uit te roeien bacterie. Hier kunt u het vervolg zien van de discussie over de MSRA bacterie in de verlenging.
Het gaat om de MSRA bacterie. Deze bacterie, ook wel bekend als ziekenhuisbacterie, is levensbedreigend voor verzwakte of zieke mensen, omdat bestaande antibiotica niet meer helpen. Voorheen kwam deze bacterie alleen voor in (buitenlandse) ziekenhuizen. Maar nu de varkensstallen er vol mee zitten, worden ook boeren en hun families besmet.
Artsen vrezen dat deze varkenshouders de bacterie verspreiden onder de bevolking. Per slot van rekening telt Nederland meer varkens dan dat er mensen wonen. De varkensindustrie praat er liever niet over, uit vrees voor economische consequenties.
Op het vlees?
Volgens Hetty Nietsch, maker van de Zembla-documentaire is er sprake van een ernstig probleem. Een halfjaar geleden was 50% van de varkenshouderijen besmet. Nu blijkt helft van de varkens in Nederland besmet te zijn.
Een logische vraag is natuurlijk: als de MRSA-bacterie in zulke grote aantallen voorkomt bij varkens en de varkensboeren, zit het dan ook op het stukje vlees in de winkel?   
Microbioloog Kluytmans deed daar onderzoek naar en vond wel degelijk de MRSA-bacterie op stukjes vlees.
De Voedsel- en Warenautoriteit
De Voedsel- en Warenautoriteit is dan de gewezen instantie om hier nader onderzoek naar te doen. Toch heeft ze dat nog niet gedaan. Volgens Hetty Nietsch speelt de VWA een opmerkelijke rol in het hele verhaal. Ze wisten wel degelijk al af van de problematiek, maar deden helemaal niets.
Reden tot paniek?
We hoeven ons geen zorgen te maken, vindt CDA Tweede Kamer-lid Henk Jan Ormel die dierenwelzijn en dierengezondheid in z’n portefeuille heeft. MRSA komt volgens hem namelijk veel meer voor. Volgens journalist Hetty Nietsch zijn de deskundigen het niet met Ormel eens. Zij voorzien een grote ramp: de bacterie is steeds moeilijker te bestrijden, en het aantal besmette varkens is mogelijk al groter dan het aantal Nederlanders. Er moet dus iets gebeuren.
Ormel maakt zich vooral druk om het toegenomen gebruik van antibiotica in de veehouderij. Hoe meer antibiotica uit voorzorg wordt gebruikt, hoe groter de kans op resistente bacteriën. Daarom heeft hij vragen gesteld aan de minister van Landbouw, wat die denkt te willen doen aan de problematiek.
Voor meer informatie:
De Zembla-documentaire “Ziekenhuisbacterie in de Varkensstal” is zondag te zien om 22.15 uur op Nederland 3.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor