NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gevaarlijke bacterie gevonden in rivier in Gelderland

17 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
beek_nederland.jpg
In het riviertje de Linge in het westen van Gelderland is de zogenoemde Vibrio-bacterie aangetroffen. De GGD waarschuwt tegen zwemmen in de Linge, aangezien deze bacterie bloedvergiftiging kan veroorzaken. Bloedvergiftiging is ernstig en kan dodelijk zijn.
Eén patiënt die in de Linge tussen Rumpt en Rhenoy had gezwommen heeft al bloedvergiftiging opgelopen. Dat was aanleiding om het zwemwater te onderzoeken en daarbij werd de bacterie gevonden, aldus de GGD.
Vibrio-bacteriën zijn tot nu toe alleen wel eens in de Noordzee, de Oosterschelde en het IJsselmeer gevonden. Mogelijk zit de bacterie nu in rivierwater door de warmte in combinatie met de hoge watertemperatuur.
In de Noordzee bij Hoek van Holland geldt sinds donderdag een negatief zwemadvies. In het zeewater daar is een hoge concentratie 'intestinale enterococcen' (poepbacteriën) gevonden. Wie er gaat zwemmen loopt het risico op maag- en darmklachten, waarschuwt de Omgevingsdienst Midden-Holland.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!