Kassa

Gevaarlijke babypoppen bevatten hormoonverstorende weekmakers

25-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-11-25 om 12.28.43
7 van de 65 onderzochte babypoppen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit jaar onderzocht zijn onveilig. Dat maakt de autoriteit bekend in de uitzending van Kassa vanavond.
Weekmakers en verstikkingsgevaar
De poppen bevatten te veel weekmakers of er bestaat gevaar op verstikking door losse onderdelen. Sommige poppen hebben lange koorden of lussen waar kinderen in verward kunnen raken. Daarnaast zijn er veel poppen aangetroffen waarvan de etiketten niet kloppen. De verkoop van in totaal 17 poppen is verboden.
Welke poppen ernstige veiligheidsrisico's vormen en foutieve etiketten hebben, lees je in het blok aan de rechterkant. Bekijk hier de volledige lijst, inclusief details en foto's van de poppen.
Onderzoek
De NVWA onderzocht dit jaar 65 verschillende babypoppen met zachte kunststoffen onderdelen van 47 verschillende merken op weekmakers, verstikkings- en verstrikkingsgevaar en etikettering. De babypoppen waren afkomstig van webwinkels, speelgoedwinkels, warenhuizen, kledingwinkels en marktkramen. 17 van de 65 poppen voldeden niet aan de onderzochte eisen. 7 poppen werden onveilig bevonden. Deze hadden lange koorden waarin kinderen verstrikt kunnen raken, kleine onderdelen die los kunnen raken waardoor kinderen erin kunnen stikken en/of ze bevatten te veel weekmakers. Weekmakers als DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP en DnOP zijn (mogelijk) hormoonverstorend en kunnen een nadelig effect hebben op de voortplanting. Als kinderen op de babypop sabbelen of ermee spelen worden zij aan deze weekmakers blootgesteld.
Onjuiste etiketten
Er werden ook vaak tekortkomingen op de etiketten van de babypoppen aangetroffen. De waarschuwing dat de pop niet geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar stond weliswaar vaak op babypoppen, maar deze poppen zijn wel bestemd voor deze leeftijdscategorie. De fabrikant heeft dan mogelijk de pop niet getest op aanvullende eisen voor speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar. De verkoop van producten met onjuiste opschriften is verboden

Advies

De NVWA adviseert ouders die poppen hebben met een ernstig veiligheidsrisico, om hun kind niet met deze poppen te laten spelen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

RONAPV
RONAPV26 nov. 2017 - 11:31

Link werkt niet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!