Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gevaarlijke airco, bouwlamp of schommel 'gewoon' verkoopbaar via Amazon en Bol.com

04-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2466 keer bekeken
  •  
webwinkelen webshop 1127 online bestellen

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat het relatief makkelijk is om onveilige producten aan te bieden op webshops Bol.com en Amazon.nl. De Consumentenbond deed dit onderzoek om te zien hoe goed de verkoopplatforms het aanbod van externe verkopers controleren. Onder meer een brandgevaarlijke mobiele airco en een ondeugdelijke bouwlamp konden 'gewoon' te koop worden gezet.

Bij beide webshops kunnen derde partijen ook producten aanbieden. Maar Bol.com en Amazon.nl lijken daarop onvoldoende toezicht uit te oefenen, constateren onderzoekers van de Consumentenbond. Zij boden voor hun onderzoek zelf negen artikelen aan die al Europees geregistreerd stonden als gevaarlijk.

Gevaarlijke producten 

Het gaat bijvoorbeeld om een brandgevaarlijke mobiele airco, een kinderschommel die als onveilig is bestempeld en een bouwlamp waarvan bekend is dat die niet deugt en gevaarlijk kan zijn. Zeven van de betreffende producten konden uiteindelijk gewoon op Bol.com worden aangeboden. Bij Amazon.nl kwamen acht producten door de controle.

"Het controlesysteem was makkelijk om de tuin te leiden"


Volgens de Consumentenbond wisten de onderzoekers de controles met simpele trucs te omzeilen. Ze veranderden bijvoorbeeld bepaalde productcodes. "Het is schrikbarend dat het zo simpel is om de controlesystemen van deze grote verkoopplatforms om de tuin te leiden", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. "We zijn vooral geschrokken van het feit dat producten die geregistreerd staan als gevaarlijk, zo makkelijk op die websites terechtkomen. Dat roept om actie. De controle moet sterk verbeteren."

Bol.com "gaat uit van vertrouwen" in samenwerking met lokale verkooppartners


Bol.com benadrukt in een reactie 52.000 lokale verkooppartners te hebben. "De kwaliteit van de artikelen is het bestaansrecht van ons platform en een team van tientallen mensen werkt hier dagelijks aan. Bewust "fout" assortiment online plaatsen, zoals door de Consumentenbond als test uitgezet, is niet de regel", zegt een woordvoerster. "Wij gaan uit van vertrouwen in onze samenwerking met lokale verkooppartners."


Ook bijvoorbeeld Blokker.nl en Zalando.nl werden door de Consumentenbond onderzocht. Daar lukte het de onderzoekers niet om foute koopwaar aan te bieden. De producten werden er om uiteenlopende redenen niet geaccepteerd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!