Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geurkaarten om hennepkwekerijen op te sporen

15-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
wietplant.jpg
Ongeveer 30.000 huishoudens in Rotterdam en Den Haag worden betrokken bij het opsporen van hennepkwekerijen in hun stad. De gemeenten gaan daarvoor in elke stad 15.000 kaarten verspreiden met daarop de geur van hennep om kwekerijen te kunnen herkennen.
Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Rotterdam vrijdag desgevraagd bevestigd. Het idee om op deze manier de bevolking bij de opsporing te betrekken, komt van gasleverancier Eneco. Die verspreidde in 2006 en 2007 een zogeheten gaskraskaart onder 1,8 miljoen klanten om ze bewust te maken van het herkennen van gaslucht. De hennepgeurkaart is een initiatief van de landelijke Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt.
,,Hennepkwekerijen zorgen voor veel overlast'', vertelt de gemeentelijke woordvoerder. ,,Het gebeurt nogal eens dat kwekerijen in brand vliegen of voor waterschade zorgen. Op die gevaren willen wij mensen wijzen.'' In de stad Rotterdam worden jaarlijks een paar honderd kwekerijen opgerold. Het zogeheten hennepteam is daar in de havenstad dagelijks mee bezig. In Den Haag werden in 2009 250 hennepkwekerijen ontmanteld. Dit jaar staat de teller tot eind augustus op 132. ,,We zitten er bovenop'', aldus een woordvoerder.
Of het net als bij Eneco om een kraskaart gaat, is nog niet bekend. Op de kaart worden wel, naast de geur van hennep, ook andere kenmerken aangegeven die kunnen helpen een hennepplantage te ontdekken. De woordvoerder noemt het gezoem van ventilatoren, woningen waarbij de gordijnen altijd gesloten zijn en panden die onbewoonbaar zijn, maar waar wel mensen af en toe rondstruinen.
In beide gemeenten gaat het om een proefproject. Als het een succes wordt, krijgen mogelijk alle inwoners zo'n kaart in de bus. De kaart wordt in november in zowel Den Haag als Rotterdam geïntroduceerd. Den Haag verspreidt de kaart in eerste instantie in het Laakkwartier. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!