Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geslaagde proef met mengen waterstof en gas

20-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
waterstof.jpg
Waterstof blijkt prima te vermengen met aardgas als energiebron voor huishoudens. Hierdoor is in de toekomst steeds minder gas nodig om onder meer te koken en woningen te verwarmen.
Praktijkonderzoek
Dat blijkt uit een grootschalig praktijkonderzoek van de energie- en netwerkbedrijven GasTerra, Joulz en Stedin op Ameland. Het bijmengen van waterstof in het gasnet gebeurde in een appartementencomplex van 14 woningen in Nes op Ameland. De waterstof werd duurzaam geproduceerd en het aandeel in het gasnet stapsgewijs verhoogd tot 20 procent.
Meer onderzoek nodig
Hoewel de onderzoekers van Kiwa Technology concluderen dat het langdurig bijmengen van waterstof geen aanwijsbare invloed heeft op verschillende leidingmaterialen en gastoestellen, benadrukken ze wel dat de proef eerst grootschaliger en langduriger moet worden opgezet om de effecten op langere termijn in te schatten. Ook moeten onderzoekers kijken naar effecten op oudere gastoestellen en de invloed in de industrie van gas vermengd met waterstof.
Speciaal gasnet
Voor de proef, die 4 jaar duurde, werd een speciaal gasnet gebouwd. Ook kregen de bewoners van de appartementen een nieuwe cv-ketel en kooktoestellen van verschillende fabrikanten. ,,Om de veiligheid van de bewoners te waarborgen, zijn de apparaten vooraf in het laboratorium getest met aardgas waaraan 30 procent waterstof was toegevoegd’’, meldt Stedin.
Zonnepanelen
Om de waterstof op een duurzame manier te maken, leverden de zonnepanelen op het dak van het nabijgelegen Natuurcentrum Ameland de elektriciteit. Toen de proef in april van dit jaar afliep, is in het appartementencomplex alles weer in de oude staat teruggebracht. De uitkomsten van de proef zijn donderdag gepresenteerd tijdens een seminar op Ameland.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!