Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gerda Verburg creatief met bloemkool

18-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groente_02.jpg
Demissionair minister Gerda Verburg van LNV komt in het geweer tegen voedselverspilling. Donderdag geeft zij het startschot van een campagne tegen het weggooien van voedsel door samen met chefkok Jonathan Karpathios 'Hollandse tapas' van restjes bloemkool te maken.
Uit onderzoek blijkt dat consumenten jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan restjes in de vuilnisbak gooien. Omgerekend is dat een bedrag van ongeveer 400 euro per jaar. Ruim de helft van het afval is nog eetbaar. Een kwart van die helft zit zelfs nog in de verpakking. Daarmaast wordt in de horeca en supermarkten voor nog eens 2 miljard euro per jaar aan voedsel verspild. Verburg presenteerde vorig jaar een beleidsvoornemen om te bereiken dat de voedselverspilling in 2015 met 20 procent is afgenomen. Karpathios runt restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij maakt er een doel van zo min mogelijk kliekjes weg te gooien. De chefkok heeft op de Libelle Zomerweek, die deze week in Almere plaatsheeft, recepten voor restverwerking verzameld en zegt vijftig verschillende tapas met bloemkool te kunnen maken. Op de site www.hollandsetapas.com, die bij de campagne wordt gelanceerd, staan nog meer recepten voor het smakelijk opdienen van kliekjes. Op de internetpagina zijn ook allerlei tips over kopen, verwerken en bewaren van voeding te vinden. Omdat de meeste mensen denken dat zij wél zuinig zijn, is er ook een weggooitest te vinden. Wie die test veertien dagen bijhoudt, komt te weten of hij een gemiddelde Nederlander is, die 43 tot 60 kilo voedsel per jaar in de vuilnisbak gooit. De minister en de chef-kok maken de eerste tapas donderdagmorgen op het ROC Mondriaan in Den Haag. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!