Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Gepeperde rekeningen van Videoland
28-04-2010
•
leestijd 3 minuten
•
182 keer bekeken
•
Lekker thuis DVD’tjes kijken van de videotheek? Dan moet je ze niet vergeten in te leveren. Ekie Dijkslag bracht haar DVD netjes op tijd terug. Toch krijgt ze 2 februari een gepeperde rekening van Videoland.“In februari 2006 heb ik de film ‘The fantastic four’ gehuurd, die zou ik pas in oktober 2008 ingeleverd hebben.” zegt Ekie Dijkslag. Op 2 februari ontvangt ze een brief van Videoland, of ze even 500 euro wil overmaken op de rekening van Videoland. Videoland stelt ook dat de helft van de boete dan omgezet kan worden naar een huurtegoed. Ekie kan zich niets meer herinneren over het huren van de vermeende DVD en geschrokken van het bedrag belt ze met Videoland: “Toen kon ik een “dealtje” sluiten door slechts 50 euro te betalen, daarvan zou de helft dan worden omgezet in een huurtegoed. Een rare gang van zaken. Ik ben er niet akkoord mee gegaan, ik vind dit onterecht.” Vervolgens krijgt ze een week later incassobureau ‘Het Betaelhuys’ op haar dak en is het bedrag opgelopen naar 678 euro.Bij Kassa, de Verlenging regent het klachten over de agressieve incasso-pogingen van Videoland en het, door Videoland ingehuurde, incassobureau ‘Het Betaelhuys’. Veelgehoorde klachten zijn:
“We hebben de DVD’s zeker weten ingeleverd. Dus waarom nu een boete?”
“Waarom hebben wij nooit een herinnering voor het te laat inleveren gekregen?”
“In de brief van Videoland stond geen specificatie van het gevorderde bedrag, niet welke films het betreft, data van verhuur en verder stond niet vermeld om welk filiaal van Videoland het gaat, laat staan een telefoonnummer van een contactpersoon.”
“Videoland kan mij niet vertellen waarvoor de incasso exact was.”
“Ik kan me echt niet meer herinneren dat ik vier jaar geleden een DVD wel of niet gehuurd heb.”
“De incassokosten zijn hoger dan de boete!”Mevrouw Dijkslag is dus niet de enige met een onverwachte en late incasso van Videoland, er zijn inmiddels tientallen klachten. Patrick Leunissen, operations manager bij Videoland, vertelt de redactie dat er 26.000 brieven door Videoland verstuurd zijn om boetes te innen voor te laat ingeleverde DVD’s. 14.000 van deze zaken zouden inmiddels opgelost zijn. Blijft over: 12.000 mensen die nog niet betaald hebben.
Wat kun je doen als consument?
Veel klachten gaan over films die niet gehuurd zijn of wél op tijd zijn ingeleverd. Wat kun je als consument doen? Contijn van Marle van stichting de Ombudsman zegt hierover: “ Videoland heeft geen sluitend inleversysteem. Je hebt geen bewijs dat iets is ingeleverd. Je moet vertrouwen op de medewerkers van Videoland. Zij moeten alles op tijd inchecken. Videoland heeft geen waterdicht systeem waar de consument op kan vertrouwen.”
Daarnaast kleeft aan incasso’s een verjaringstermijn. Voor diensten, zoals het huren van DVD’s, staat die op 5 jaar. Dit geldt echter niet voor alles. Heb je bijvoorbeeld een product in een (web)winkel gekocht dan hoef je, als je daar 2 jaar later pas een rekening voor krijgt, niet meer te betalen. 20 jaar is de algemene verjaringstermijn in het burgerlijk wetboek voor alle juridische- en rechtsoverwegingen. Bijvoorbeeld een burenruzie die voor de rechter komt of een schadeclaim.
Het probleem is dat veel incassobureaus zich niet aan de regels houden. Contijn van Marle: “Je hoeft geen rekening te betalen als je niet weet of die terecht is. Een incassobureau moet kunnen aantonen dat jij een bepaald product hebt afgenomen of niet betaald hebt.” Daarnaast is ook aan de incassokosten een maximum gesteld. Wilt u weten of er een terecht bedrag aan incassokosten geëist wordt? Surf dan naar de
incasso adviesman
.
Weet u zeker dat u de film heeft teruggebracht? Maak dan gebruik van de
voorbeeldbrief
, die speciaal door stichting de Ombudsman is opgesteld.
Heeft u ook een onterechte incasso van Videoland gekregen? Stuur dan een mailtje naar:
incasso@videoland.nl
.