Kassa

'Gepensioneerden krijgen niet genoeg ondersteuning'

03-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oud man stok pensioen
Het stelsel van aanvullende inkomensondersteuning moet op de schop, waardoor allerlei regelingen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet meer nodig zijn. De AOW-uitkering kan dan voor iedereen op niveau komen, zegt ouderenbond ANBO.
"Wij zien vooral dat de meest kwetsbare groepen in onze steeds meer digitaliserende samenleving niet bekend zijn met de voorzieningen, zoals laaggeletterden en mensen met een beperking", aldus voorzitter Liane den Haan.

Achteraf terugbetalen

Veel ouderen maken geen gebruik van voorzieningen van bijvoorbeeld de SVB om hun inkomen aan te vullen, terwijl ze daar wel recht op hebben. Volgens de ANBO zijn veel ouderen bang dat ze het geld achteraf moeten terugbetalen.
Hoewel de SVB veel energie en creativiteit steekt in het proberen te bereiken van de doelgroep, hebben die pogingen volgens de bond nog te weinig resultaat.
De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting over de problemen met bonden en wetenschappers. ANP

Meer over:

pensioen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Guyido
Guyido4 feb. 2020 - 10:14

Zou mooi zijn als dit ook werkt voor aow rs buiten NL woonende

holiday
holiday3 feb. 2020 - 19:48

Bij de AOW en Pensioen worden wij belazerd.Bij het aangaan beloven ze je een waardevast pensioen en als je er recht op hebt, dan krijg je geen verhoging meer.Het is nog erger, als je een partner hebt die nog geld verdiend dan wordt jouw Pensioen en AOW gekort.Dat scheelt je zo´n € 1200,00 per maand wat je minder uitgekeerd krijgt.Het is ook vreemd dat er wel naar het totale inkomen gekeken wordt, maar een schatrijke gepensioneerde die alleen maar een laag pensioentje met een AOW uitkering krijgt, die krijgt wel zijn volle AOW en pensioen uitgekeerd.Als je genoeg vermogen hebt, dan mag je geen recht meer hebben op AOW en pensioen, tenzij je een eigen pensioenregeling heb genomen.

2 Reacties
latevogel
latevogel4 feb. 2020 - 12:54

Bij een echtpaar dat in leeftijd verschilt, heeft ieder recht op de helft van de AOW en mogelijk pensioen. Een voorbeeld:  een collega van mij is vorig jaar 66 jaar geworden en kreeg dus AOW en zijn pensioen.  Van elk 50%,Hij werkt  voorlopig nog een paar jaar door want zijn vrouw is 5 jaar jonger dan hij en van een half pensioen en een halve AOW kunnen ze niet rondkomen. Ze kunnen wel naar de gemeente toegaan en een aanvulling krijgen via een bijstandsuitkering maar daar kiezen ze niet voor.Vroeger kreeg men de AOW en het pensioen van degene die de kostwinner was en als deze 65 jaar werd. Nu niet meer.Mijn vriendin is 15 jaar jonger dan mij en dat zou inhouden dat als wij financieël samen waren, ik dus op mijn 82ste kon stoppen met werken als wij geen bijstand willen. Gelukig zijn wij beiden onafhankelijk en wonen apart. Ook negatief want wij bewonen 2 eengezins-woningen in een samenleving die ee woningtekort kent!

simon55
simon554 feb. 2020 - 22:35

Dan had u dinsdag 4-2-20 naar één vandaag moeten kijken , want in Nederland staan zo n 98.000 woningen leeg

gerardvantol
gerardvantol3 feb. 2020 - 19:40

Dit kun je geen nieuws noemen, dit afknijpen van de mensen die Nederland opgebouwd hebben speelt al tientallen jaren. Wij danken hiervoor de heren Lubbers, Balkenende en met name Rutte voor.

Bartvanbrabant
Bartvanbrabant3 feb. 2020 - 16:40

Een mooi voorbeeld hoe het stelsel van kapitaalgedekte pensioenen volledig naar de vaantjes is geholpen dor een beperkt aantal economen. Die menen dat ze hun wil moeten opleggen aan een instituut dat probeert- tegen de stroom in- een sociale verworvenheid  overeind te houden die tot stand is gekomen in overleg tussen sociale partners.In 2017 is een Europese richtlijn in werking getreden. Deze Europese richtlijn voor pensioenfondsen  die binnen een bepaalde termijn moet worden omgezet in nationale wetgeving.De Nederlandse wet- en regelgeving rond pensioenen is echter in strijd met de in artikel 15 van deze Richtlijn. Hier staat impliciet dat pensioenfondsen die geen garantie geven over de hoogte van de uitkering, geen buffers behoeven aan te houden. Nederlandse pensioenfondsen geven immers geen garantie, dat hebben de recente ontwikkelingen wel uitgewezen.De Nederlandse Staat lijkt dus in strijd te handelen met deze Europese Richtlijn door wel buffers te eisen, wat tot gevolg heeft het niet compenseren van inflatie en prijsstijgingen voor de gepensioneerden. De stichting Pensioenbehoud en KBO-Brabant, gesteund door de Vereniging van gepensioneerden PGB en de Vereniging van Oud-Hoogoven Medewerkers zijn daarom een bodemprocedure gestart tegen de Nederlandse Staat, te beginnen vanwege deze strijdigheid met de Europese Richtlijn. Een interessante  ontwikkeling. Eindelijk komen organisaties juridisch in het geweer tegen de Staat, die zijn eigen zin doorvoert als het gaat om het spaargeld van miljoenen Nederlanders.  

mwvanzanten
mwvanzanten3 feb. 2020 - 14:25

Zo ver is het, verdomme,  al gekomen. Mensen die bang zijn voor ‘de overheid’ en die dus -héél begrijpelijk- niet meer vertrouwen. Ga dat maar eens repareren! Veel succes!

tenormin
tenormin3 feb. 2020 - 13:09

Ik snap niets van alle pensioenen die maar laag blijven. Hoor bij laaggeletterden kennelijk; als iemand mij verteld wat ik moet doen dat weet ik het nog niet. Wat ik wel weet is dat ik bijna niet meer kan rondkomen.

3 Reacties
tijger1
tijger13 feb. 2020 - 14:01

Dan maar huurtoeslag aanvragen,

gypsyjoy
gypsyjoy3 feb. 2020 - 14:46

Als je toevallig in een woning woont die boven je toeslaggrens terecht is gekomen dan maak je geen kans op huurtoeslag. Vrijwel alle sociale woningen zitten al boven die grens. Behalve als je werkelijk nooit verhuisd bent. Als je zoals de wens vd overheid was, netjes bent doorgestroomd dan ben je de Sjaak. Iedere verhuizing leverde mij gemiddeld 150 euro of meer huurprijs op dan mijn buren betaalden.

mathijs_b
mathijs_b3 feb. 2020 - 19:07

...om later terug te moeten betalen....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!