Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Gepensioneerden gaan er de komende jaren op achteruit'

04-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10-euro_02.jpg
Door de strengere pensioenregels gaan gepensioneerden er de komende jaren in koopkracht op achteruit. Ook de pensioenopbouw blijft daardoor verder achter bij de loonontwikkeling. Dat concludeert ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, in een analyse van de nieuwe financiële regels van de overheid.
'Tientjes minder'
Volgens het ambtenarenpensioenfonds betekenen de aangescherpte regels voor een gemiddeld ABP-pensioen ,,enkele tientjes'' minder per maand de komende jaren.
,,Door hogere eisen raakt indexatie van de pensioenen van onze deelnemers, zeker de komende jaren, uit beeld. Er zal later en minder geïndexeerd worden’’, aldus ABP. Het compenseren van pensioenverlagingen in het verleden en de gemiste indexaties wordt door de strengere regels, waarbij pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden, ,,vrijwel onmogelijk’’ gemaakt.
Steeds meer regels
Volgens ABP komen er meer regels bij, die dusdanig ingewikkeld zijn dat het bijna niet meer is uit te leggen aan de deelnemers waar ze recht op hebben. ,,De complexiteit zal leiden tot hogere uitvoeringskosten, met name voor kleinere fondsen’’, stelt de pensioenreus.
ABP waarschuwde in april al dat de pensioenen de komende 5 jaar waarschijnlijk niet of nauwelijks aan de inflatie aangepast kunnen worden door de aangescherpte regels. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!