Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GenX als zorgwekkende stof genomineerd

10-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport logo 930x520
GenX komt mogelijk op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de stof daarvoor genomineerd, meldt RTV Rijnmond. GenX wordt gebruikt door het in opspraak geraakte Dordtse Chemiebedrijf Chemours.
Uitstoot beperken
Op de lijst met zeer zorgwekkende stoffen staan onder meer nikkel, benzeen, ammoniumchloride en PFOA, de voorloper van GenX. Gemeenten en bedrijven kunnen de lijst gebruiken om vergunningen uit te geven. Het doel van het RIVM is om ook de uitstoot van genomineerde stoffen te beperken.
Ophef
PFOA werd tussen 1970 en 2012 gebruikt door Dupont, dat later werd overgenomen door Chemours. In die periode vond ook uitstoot plaats. Sinds enkele jaren is PFOA vervangen door GenX, maar ook daarover is al langere tijd ophef. De stof zou vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken en kankerverwekkend zijn en is illegaal in het oppervlaktewater geloosd.
Bron: RTV Rijnmond/ANP

Meer over:

rivm, genx
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!