Kassa

Gen maakt stoppen met roken makkelijker

26-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret_11.jpg
Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een genetische variant ontdekt die het de drager makkelijker maakt om te stoppen met roken. Ook vonden zij een gen dat ervoor zorgt dat iemand meer kans heeft om met roken te beginnen. Dat meldde het universitaire ziekenhuis maandag.
De wetenschappers hopen dat hun ontdekking kan bijdragen aan de ontwikkeling van therapieën en medicijnen die het stoppen met roken kunnen bevorderen. Daarvoor is wel nader onderzoek nodig. ,,Je kunt wel kijken of iemand deze genetische variaties heeft, maar dat zegt nog erg weinig over bijvoorbeeld de kans dat die persoon daadwerkelijk kan stoppen met roken, dan wel zal beginnen met roken of hoeveel sigaretten die persoon zal roken'', aldus onderzoeker Henning Tiemeier.
De onderzoekers putten uit een omvangrijk genetisch onderzoek waarin zestien studies uit de hele wereld zijn samengebracht. Zij hebben het DNA van meer dan 80.000 mensen vergeleken, waarbij zij onderscheid maakten tussen rokers en niet-rokers, rokers onderling en ex-rokers. Hun bevindingen staan sinds deze week op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!