Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemiddelde hypotheek nog nooit zo hoog

20-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 huizenmarkt
Nederlanders leenden gemiddeld nog nooit zoveel voor hun woning als in het derde kwartaal van dit jaar. Volgens cijfers van IG&H Consulting & Interim kwam de gemiddelde hypotheeksom de afgelopen maanden uit op 287.000 euro. Dat betekende een stijging met 2 procent in vergelijking met voorgaand kwartaal.

Starters in de koopwoningmarkt

Vooral voor starters is het door de oplopende huizenprijzen lastig om de koopwoningmarkt te betreden. De gemiddelde hypotheeksom voor die groep kwam uit op 232.000 euro, 3 procent meer in vergelijking met voorgaande meetperiode. Het aantal hypotheken dat door starters werd afgesloten daalde met 7 procent, ook door de strengere leennormen die worden gehanteerd. De gemiddelde huizenprijs steeg daarnaast op kwartaalbasis met 2,4 procent, terwijl daarnaast het woningaanbod verder daalde.

Vooral doorstromers profiteren

De onderzoekers concluderen dat vooral doorstromers profiteren van de opleving van de woningmarkt. In het derde kwartaal werden in totaal 87.000 hypotheken verkocht. Dat is een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Gelijk aan niveau 2008

Samen met de groei van de gemiddelden hypotheeksom zorgde dit voor een totale hypotheekomzet van 25,1 miljard euro. Dat betekende een stijging van 6 procent op kwartaalbasis en gelijk aan het niveau van 2008. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!