Gemiddelde dekkingsgraad nog beneden de norm
15-12-2010
• leestijd 2 minuten
De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is eind november uitgekomen op 103 procent, nog altijd beneden de wettelijke vereiste 105 procent. Dat blijkt uit het woensdag verschenen kwartaalbericht van De Nederlandsche Bank (DNB).
,,Daarmee is de financiële positie van de sector nog steeds zorgelijk'', aldus DNB. Toch is de situatie de laatste maanden wel verbeterd. In augustus daalde de dekkingsgraad, die aangeeft of het vermogen van een fonds groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen, met 8 procentpunten. In de maanden daarna werd deze daling voor de sector als geheel goedgemaakt.
De trendmatige daling van de rente is een van de oorzaken van de financiële problemen waarin veel fondsen verkeren. Daardoor moeten pensioenfondsen meer reserveren voor toekomstige uitkeringen. Pensioenfondsen staan ook onder druk door de stijgende levensverwachting.
Inmiddels zijn zeven fondsen overgegaan tot het korten op de pensioenuitkeringen om het financiële huishouden weer op orde te krijgen. De kortingspercentages variëren van 2 tot 5,9 procent en raken in totaal ongeveer 49.000 werknemers.
Veel deelnemers zijn er volgens de toezichthouder de laatste maanden achter gekomen dat hun pensioen minder zeker is dan zij dachten. ,,Pas nu realiseren zij zich dat ze zelf ook risico's lopen. Pensioenfondsen zullen dan ook nadrukkelijker moeten communiceren dat onvoorwaardelijke rechten weliswaar in hoge mate, maar niet volledig zeker zijn'', schrijft DNB.
De kans bestaat volgens DNB dat begin volgend jaar nog meer fondsen kortingsmaatregelen zullen aankondigen. ,,Bij de evaluatie van de herstelplannen begin 2011 zal blijken hoe de fondsen ervoor staan en of zij al dan niet met extra maatregelen op tijd kunnen herstellen'', aldus de toezichthouder.
Volgens DNB hebben veel pensioenfondsen onvoldoende mogelijkheden om grote negatieve schokken in kapitaalmarkten op te vangen. Zij kunnen de premie verhogen of de indexatie achterwege laten. Ook kan een werkgever een extra storing doen.
,,De praktijk leert echter dat de belangrijkste bron van herstel uit de ingecalculeerde rendementen op de beleggingen moet komen. Door de toenemende vergrijzing bieden premieverhogingen en bijstortingen voor veel fondsen namelijk minder herstelkracht dan voorheen'', stelt DNB. ANP