Kassa

Gemeenten zitten niet te wachten op grote windmolens of zonneparken

29-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
Zonnepaneel 1127

In enkele tientallen gemeenten in Nederland zijn moties aangenomen om de komst van grote windmolens of zonneparken tegen te gaan of om daarvoor gebieden alsnog uit te sluiten. Dat blijkt uit een inventarisatie door de NOS. In alle ruim driehonderd gemeenten wordt gekeken naar mogelijkheden voor duurzame energie.

De gemeenteraad van Molenlanden wil bijvoorbeeld inzetten op kleine windmolens van 20 meter hoogte in plaats van windmolens die misschien wel tien keer zo hoog zijn. Verder wil de gemeenteraad van Montfoort liever investeren in windmolens op zee dan op eigen grondgebied.

Energieregio's uit Klimaatakkoord

Nederland is opgedeeld in dertig energieregio's voor de uitvoering van het Klimaatakkoord, dat op 28 juni 2020 werd gepresenteerd. In deze regio's moeten gemeenten gaan samenwerken. De regio's moeten allemaal voor 1 juli een Regionale Energie Strategie (RES) opstellen. Hiervoor zijn zogeheten zoekgebieden vastgesteld. Dat zijn gebieden waarbinnen windmolens of zonneparken gerealiseerd kunnen worden in de komende jaren.

Bron: NOS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz29 apr. 2021 - 16:06

Gemeentes willen geen zonneparken of windmoles maar wel duurzame stroom???? Waarom bouwen ze dan niet de daken van alle bedrijven vol met zonnepanelen? De daken van bouwmarkten en winkels zoals de Ikea zien er vrij kaal uit, waardoor je een paar honderd Vierkante meter per winkel/gebouw aan zonnepanelen vol kan bouwen. Hierdoor heb je geen veld of gebied wat alleen maar zonnepanelen is, maar wel een groot precentage duurzame stroom. Tevens met beter iniatieven om groene stroom te promoten, zoals zonnepanelen vergoeden. en Battery-walls aanraaden aan gebruikers van zonnepanelen, waardoor ze minder stroom van het stroomnet gebruiken, zorg je ervoor dat meer groene stroom het net op gaat dan dat er aan grijze stroom wordt verbruikt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!