Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten zitten niet te wachten op grote windmolens of zonneparken

29-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
Zonnepaneel 1127

In enkele tientallen gemeenten in Nederland zijn moties aangenomen om de komst van grote windmolens of zonneparken tegen te gaan of om daarvoor gebieden alsnog uit te sluiten. Dat blijkt uit een inventarisatie door de NOS. In alle ruim driehonderd gemeenten wordt gekeken naar mogelijkheden voor duurzame energie.

De gemeenteraad van Molenlanden wil bijvoorbeeld inzetten op kleine windmolens van 20 meter hoogte in plaats van windmolens die misschien wel tien keer zo hoog zijn. Verder wil de gemeenteraad van Montfoort liever investeren in windmolens op zee dan op eigen grondgebied.

Energieregio's uit Klimaatakkoord

Nederland is opgedeeld in dertig energieregio's voor de uitvoering van het Klimaatakkoord, dat op 28 juni 2020 werd gepresenteerd. In deze regio's moeten gemeenten gaan samenwerken. De regio's moeten allemaal voor 1 juli een Regionale Energie Strategie (RES) opstellen. Hiervoor zijn zogeheten zoekgebieden vastgesteld. Dat zijn gebieden waarbinnen windmolens of zonneparken gerealiseerd kunnen worden in de komende jaren.

Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!