Kassa

Gemeenten worstelen met kostendelersnorm

22-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2062 keer bekeken
  •  
geld pot zorgen muntjes centjes 1127

De tien grootste gemeenten maken diverse keren per jaar een uitzondering op de kostendelersnorm. Vaak gebeurt dat als er een kans is dat de persoon dak- of thuisloos dreigt te raken. Dit blijkt uit berichtgeving van de NOS

Tienduizenden bijstandsgerechtigden krijgen te maken met de zogenaamde ‘kostendelersnorm’ die ooit is ingesteld om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de regeling. In de praktijk Merken gemeenten op dat het voor schrijnende situaties kan zorgen. Een uitzondering maken voor die situaties kost veel tijd en energie.

Grote klap als kind 21 wordt

Volgens berekeningen van het CBS zijn er 429.200 bijstandsgerechtigden. In 12 procent van de gevallen wordt de kostendelersnorm toegepast. Vaak worden mensen financieel geraakt wanneer een inwonend kind 21 wordt, of als een ouder zonder inkomsten in huis wordt genomen. Bij toepassing van de kostendelersnorm gaat 20 procent van het inkomen verloren. Dat gaat dan om enkele honderden euro’s per maand, blijkt uit de berichtgeving.

Kinderen bijstandsgezin eerder uit huis

Zo heeft onderzoeksbureau Significant berekend dat in bijstandsituaties het vaker voorkomt dat een kind op zijn 21e het huis verlaat, in vergelijking met gezinnen waar geen bijstandsuitkering is, zo blijkt uit de berichtgeving van de NOS. 

Maatwerk kost veel tijd

Volgens de gemeente Amsterdam kost het veel tijd om uitzonderingen te maken. Vaste uitzonderingen maken is niet toegestaan, maar maatwerk is wel mogelijk. Volgens het bericht van de NOS zouden daarom veel gemeenten gedeeltelijk af willen van de kostendelersnorm. 

De meeste uitzonderingen worden gemaakt bij alleenstaande moeders, mensen in de schuldhulpverlening en mensen die dakloos dreigen te raken. Het vaakst wordt als reden genoemd dat een inwonend kind van 21 dakloos dreigt te worden. 

Groot deel van de gemeenten wil andere vorm

Uit rondgang onder de gemeenten blijkt dat een groot deel af wil van de huidige vorm van de kostendelersnorm. Volgens wethouder van Amsterdam, Groot Wassink, verwijst het kabinet naar de ruimte die gemeenten hebben om maatwerk toe te passen. Die ruimte is echter beperkt, waardoor het aanvoelt als “pleisters plakken”, aldus Groot Wassink. 

Bron: ANP/NOS

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

praat mee
praat mee22 nov. 2021 - 17:43

Ach, Ach, iedereen in paniek.Als je de wet kent, zijn er best wel uitzonderingen op de regel.Iedere bijstandstrekker of andere uitkering ontvanger, mag een kostganger in huis nemen,zonder dat uitkering in gevaar komt. Wel volgens de regels van de wet.

honza23
honza2322 nov. 2021 - 14:39

Oh oh wat zijn we weer zielig. Wat men vergeet te vermelden is de reden van deze maatregel: het stapelen van uitkeringen. Een bekend voorbeeld was een echtpaar met 2 volwassen thuiswonende kinderen: in de oude situatie kon het voorkomen dat met alle toeslagen, gemeentelijke douceurtjes en alle niet-gekorte uitkeringen zo'n 4-persoons huishouden samen meer dan €4.500 per maand binnen harkte. Zodra er echter iemand ging werken ging dat bedrag fors omlaag: gezinnen met gestapelde uitkeringen hadden dus veel meer te besteden dan gezinnen waar de vader aan het werk was. De grote steden, met linkse politici, willen echter lekker gratis geld van een ander blijven uitdelen, liefst zonder pottenkijkers uit Den Haag want dat is alleen maar lastig. En klagen over het gebrek aan woningen? Vooral links blijven stemmen: de afgelopen 10 jaar 120.000 sociale huurwoningen met voorrang (norm is binnen 14 weken!!) naar statushouders. De afgelopen 25 jaar heeft deze immigratie 400 miljard gekost, alle kosten en baten opgeteld kost 1 asielzoeker over zijn hele leven gerekend onze samenleving €600.000. Dus ja, links stemmen = de welvaartsstaat vernietigen. Dan ook niet klagen....

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe23 nov. 2021 - 7:44

Dat getal van 4500 euro klopt natuurlijk voor geen meter en dat weet u zelf ook wel. Jammer dat u de feiten niet gewoon volgt en vermeldt. De bijstandsnorm voor een gezin van 4 personen is in totaal maximaal van een bijstandsuitkering. Dat heet armoede. Over die sociale huurwoningen en het 'vergeten van vermelden' van dingen: tussen 2009 en 2015 zijn er 262400 sociale huurwoningen verdwenen door het beleid van kabinetten Rutte. En de VVD aarzelt nog steeds om de verhuurdershefffing te laten vallen. Die welvaartsstaat is de staat voor één helft van de bevolking: degene met een dik gevulde portemonnee. Één miljoen mensen leeft onder de armoedegrens, die merken niks van die welvaartsstaat.

Kosgr
Kosgr22 nov. 2021 - 14:37

Beste Hellen 66, Misschien vind je het normaal dat een gezonde jongen of meisje van 18+ in plaats van te gaan werken en voor eigen inkomen te zorgen, blijft parasiteren op andere mensen. Ik niet.

Helen 66
Helen 6622 nov. 2021 - 13:27

Het gaat er niet om of je iemand van 18 of 21 als een volwassene beschouwt. Het gaat erom dat een kind van je uit huis moet gaan puur vanwege het bereiken van een bepaalde leeftijd. En waar moet dat kind dan gaan wonen? Er is geen woonruimte in Nederland meer en als het kind studeert heeft het ook geen inkomen. In ieder geval middels bijbanen niet voldoende om je de huidige huren te kunnen veroorloven, een kleine kamer kost al snel 400 euro per maand. Als de kostendelersnorm blijft gelden, dan moet de Gemeente ook zorgen voor opvang van dat kind door een woonruimte aan te bieden en die woonruimte ook te betalen. Schiet het kind daarmee wat op? Schiet de moeder en de rest van het gezin er wat mee op? Schiet de samenleving er iets mee op?

Kosgr
Kosgr22 nov. 2021 - 11:52

"Grote klap als kind 21 wordt" Beschouw iemand van 21 als kind ???? Volgens mij iemand van 18 wordt al als volwassen beschouwd!

1 Reactie
IDMB
IDMB24 nov. 2021 - 20:03

Meerderjarig is niet hetzelfde als volwassen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!