Kassa

Gemeenten willen schaderegeling gasopslag

10-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gasleiding.jpg
Schade door aardbevingen die zich als gevolg van ondergrondse gasopslag bij Alkmaar voordoen, moet per definitie worden vergoed. Die eis leggen de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schermer neer bij het Rijk, zo is woensdag bekendgemaakt.
In een brief aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken schrijven de gemeenten dat ze de bewijslast willen omkeren. ,,Het moet duidelijk zijn dat de bewijslast voor opgetreden schade na een beving niet bij de inwoners komt te liggen'', aldus de gemeenten. In plaats daarvan willen de gemeenten dat exploitant TAQA moet aantonen dat de schade niet is veroorzaakt door een beving. De gemeenten willen ook dat de claims worden beoordeeld door een onafhankelijke bouwkundig taxateur.
In het gebied wordt nog geen gas opgeslagen, maar er heerst al onrust bij de bewoners. De gemeenten en het ministerie van Economische Zaken blijven van mening verschillen over het risico op aardbevingen door de gasopslag. Volgens het ministerie en TAQA is de kans op bevingen nihil. Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en veel inwoners van die gemeenten denken daar anders over.
Met de overeenkomst willen de gemeenten de inwoners in hun ongerustheid tegemoetkomen. ,,We hebben een verantwoordelijkheid naar onze burgers en willen ze een oprechte en realistische mogelijkheid bieden om aanspraak te maken op een schadevergoeding'', aldus een passage uit de brief.
In het gebied Bergermeer bij Alkmaar moet de grootste gasopslag van Europa komen. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid. Een van de investeerders is het Russische staatsbedrijf Gazprom. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!