Kassa

Gemeenten willen meer belasting kunnen heffen

20-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingpapieren_13.jpg
Gemeenten willen meer belastingen kunnen heffen, zodat ze voor een groter deel verantwoordelijk worden voor hun eigen inkomsten. Voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft dat zondag gezegd in een interview met Nu.nl.
Rest van Europa
Volgens Jorritsma is Nederland ,,een raar land'' vergeleken bij de rest van Europa, omdat gemeenten hier maar circa 10 procent van hun inkomsten uit eigen belastingen halen. Het overige deel ontvangen ze van het Rijk. ,,In de rest van Europa moeten gemeenten voor minimaal de helft van de inkomsten eigen belastingen heffen. Soms zelfs helemaal volledig", zegt Jorritsma. De eigen inkomsten die Nederlandse gemeenten via belastingen binnen halen, zijn volgens haar ,,veel te weinig om je eigen risico's te kunnen dragen''. Het pleidooi van Jorritsma staat volgens haar los van de overheveling van Rijkstaken naar gemeenten, waaraan dit kabinet werkt. ,,Maar het wordt er wel door versterkt.''
Gemeenteraadsverkiezingen
Jorritsma (ook burgemeester van Almere) snapt dat meer gemeentelijke belastingheffing vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen ,,geen populair onderwerp'' is. Maar het is niet haar bedoeling dat burgers per saldo meer belasting gaan betalen. Als de gemeentelijke belastingen omhoog gaan, moeten de Rijksbelastingen omlaag. ,, Hoe je dat vervolgens inricht, dat is natuurlijk uiterst politiek en daar moet de politiek ook over beslissen."
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gypsyjoy
gypsyjoy17 mrt. 2021 - 10:37

Wat dacht je ervan om Nederland als belasting paradijs af te schaffen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!