Gemeenten voeren eigen 'schermenbeleid'
09-07-2010
• leestijd 3 minuten
In lang niet alle grote steden kunnen voetballiefhebbers zondagavond de WK-finale Nederland-Spanje op grote beeldschermen op pleinen bekijken. Waar in bijvoorbeeld Drachten een scherm komt te staan om onrust zoals die zich voordeed na de halve finale te voorkomen, zetten diverse steden ze juist niet neer om veiligheidsredenen.
In Drachten gingen na de gewonnen wedstrijd tegen Uruguay honderden jongeren de straat op en vernielden ze tientallen auto's. Dat soort taferelen schrikt andere gemeenten juist af een scherm te plaatsen.
Zo staan gemeenten in de regio Noord-Holland Noord in de horecagebieden geen grote beeldschermen in de buitenlucht toe. Ze volgen hiermee het advies dat de hoofdofficier van justitie, de korpschef van politie en de korpsbeheerder woensdag uitbrachten. In onder meer Alkmaar, Hoorn en Schagen kreeg de horeca nul op het rekest. Ook Enkhuizen, waar de halve finale nog op een buitenscherm was te volgen, conformeert zich aan het advies.
Ook in Haarlem kunnen liefhebbers niet terecht. De Grote Markt, het grootste plein van de stad, is er volgens de politie niet op berekend. ,,Na de halve finale waren er al zo'n negenduizend mensen op de markt. Als je daar een scherm neerzet, kunnen we de toeloop niet meer aan.'' Burgemeester Bernt Schneiders volgde het advies met enige tegenzin op, omdat hij in zijn hart voor een megascherm is.
In delen van Gelderland heeft de politie gemeenten geadviseerd de schermen niet toe te staan. ,,De keuze is aan de burgemeesters, maar dit is het advies vanuit het oogpunt van veiligheid'', aldus een woordvoerster van het politiekorps Gelderland-Zuid. In Groningen speelde hetzelfde. Daar besloot de gemeente wel om een scherm op de Drafbaan in het Stadspark toe te staan, maar niet op de Grote Markt.
Grote steden
In diverse steden is nog geen besluit genomen. Zo onderzoekt Maastricht of de twee grote beeldschermen die André Rieu neerzet voor een concert eerder op de dag op het Vrijthof, 's avonds ook gebruikt kunnen worden. De gemeente wil eerst kijken naar de gevolgen voor de openbare orde en veiligheid. Ook in Den Haag is het nog niet zeker of een mensenmassa ergens terechtkan. In Utrecht zet de gemeente een megascherm neer op het terrein van het Muziekcentrum Vredenburg in Leidsche Rijn.
Naar Amsterdam en Rotterdam komen waarschijnlijk de meeste mensen. In de hoofdstad staat net als bij eerdere wedstrijden een gigantisch scherm. Dat is wel nodig ook, want de organisatie verwacht op het Museumplein meer bezoekers dan de 80.000 tijdens de halve finale.
Rotterdam krijgt twee locaties waar Oranjesupporters kunnen kijken. Op de Binnenrotte nabij Blaak kunnen circa 17.500 mensen op een megascherm met een oppervlakte van 88 vierkante meter de finale volgen. Op het Stadhuisplein verschijnen net als dinsdag drie schermen. Daar worden opnieuw ongeveer 7500 supporters verwacht. In grote Brabantse steden kunnen mensen ook op een of meer grote schermen kijken.
In vrijwel alle steden zet de politie extra mensen in om de uren na de finale in goede banen te leiden. Dat geldt niet alleen voor de steden waar schermen staan, want ook in plaatsen waar er geen staat kan het tot ongeregeldheden komen. Zo was het Laakkwartier in Den Haag al diverse keren het toneel van relletjes na een gewonnen wedstrijd van Oranje.
Bron: ANP