Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten voeren druk sociale hervormingen op

03-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gehandicapt_04.jpg
Aan de vooravond van het tweedaags VNG-congres in Zwolle voeren de gemeenten de druk op het kabinet op. Zij eisen dat het kabinet-Rutte toezeggingen doet om bijvoorbeeld arbeidsgehandicapten en Wajongers beter aan werk te kunnen helpen.
'Onuitvoerbaar'
Andere sociale hervormingsvoorstellen moeten eveneens worden versoepeld, meent de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Volgens Jan Hamming, voorzitter van de VNG-commissie Werk & Inkomen, zijn de kabinetsplannen 'onuitvoerbaar'. Hij werkt aan een congresuitspraak waarin verbeteringen worden geëist. ,,Ik ga ervan uit dat gemeenten ons een steun in de rug geven'', zegt Hamming over die resolutie.
Problemen
De overdracht van sociale taken naar gemeenten is in volle gang. De overheveling gaat gepaard met financiële en organisatorische problemen voor onder meer de sociale werkvoorziening, thuiszorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en mantelzorg.
De marktwerking is een complicerende factor. Veel zorginstellingen en gemeenten verkeren in onzekerheid over de veranderingen. Gemeenten kunnen nog geen contracten afsluiten, omdat onduidelijkheid heerst over het beschikbare geld.
Besparingen
Het kabinet probeert aan de andere kant de groei van de zorgkosten in te dammen. De komende jaren moeten de hervormingen structureel 3,5 miljard euro aan besparingen opleveren.
Hervormingen
Vorige week zaten premier Mark Rutte, de bewindslieden en een VNG-delegatie om de tafel om de gevolgen van de operatie te bespreken. ,,Die gesprekken zijn in een goede maar stevige sfeer verlopen'', zegt Hamming. Volgens hem is aanpassing een voorwaarde om verder te praten over andere hervormingen uit het sociaal akkoord en het zorgakkoord. ,,Als we op het gebied van arbeidsgehandicapten geen oplossing vinden, dan heeft het geen zin te praten over andere onderdelen'', aldus Hamming.
Ouderenzorg
De gemeenten verzetten zich bijvoorbeeld tegen een lastenverzwaring van 89 miljoen euro voor huishoudelijke hulp aan ouderen, die langer thuis blijven wonen. Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam noemt dat 'een sigaar uit andermans doos', die het kabinet in het overleg met de thuiszorgbranche heeft weggegeven. ,,Dat bedrag heeft de regering weggegeven, terwijl de gemeenten het moeten ophoesten. Voor Amsterdam betekent dat een lastenverzwaring van 7,2 miljoen euro'', verduidelijkt de VVD-wethouder.
Van der Burg gaat ervan uit dat het kabinet de gemeenten in elk geval voor de zomer tegemoet zal komen. ,,We kunnen wel de kont tegen de krib gooien, maar dat willen de gemeenten noch het kabinet. Ik ga er dus van uit dat het kabinet met een oplossing komt.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!