Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten veilen thuiszorg via internet

13-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oudeman2_02.jpg
Ten minste 35 gemeenten veilen de thuiszorg die hun inwoners nodig hebben, via een internetveiling. Zij zetten de zorg te koop op een soort Marktplaats.nl waar zorgbedrijven dan op kunnen bieden. De gemeenten, met samen 1,5 miljoen inwoners, hopen op deze manier de kosten te kunnen drukken.
Documenten
Dat blijkt donderdag uit documenten die de Volkskrant in bezit heeft en uit gesprekken die de krant voerde met betrokkenen.
Prijsconcurrentie
Critici zijn niet te spreken over deze manier van zorg inkopen. Zij zijn bang dat de prijsconcurrentie door de internetveiling nog meer wordt opgevoerd. Dit zou ten koste gaan van de kwaliteit en de arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg. Zo zouden gemeenten voor zulke lage prijzen zorg inkopen dat personeel geen cao-loon kan worden betaald. Bovendien zouden de bedrijven jongeren en zzp'ers inzetten die willen werken voor veel minder geld.
'Bizar systeem'
,,Een bizar systeem", noemt Zion Jongstra, directeur van TSN Thuiszorg, de gang van zaken. ,,Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt."
'Respectloos'
Ook Abvakabo FNV heeft weinig op met de ,,veiling van oma's en opa's''. Die moet direct stoppen, zo stelt de vakbond. ,,Kwetsbare ouderen zijn niet geschikt om digitaal te veilen. Dit is respectloos, maar brengt ook de kwaliteit van de zorg in gevaar.'' Volgens de vakbond is dit het volgende voorbeeld van een rare manier om de kosten te drukken, en zou de Tweede Kamer de veiling wettelijk moeten verbieden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!