Afgelopen jaar werd er door een meerderheid van de gemeenten strengere eisen dan nodig gehanteerd voor het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. Dat meldt NOS naar aanleiding van een door hen uitgezette enquête onder zo’n 180 gemeenten. Uit de rondvraag bleek dat vooral inwoners met weinig spaargeld daar de dupe van konden worden.
Gemeentelijke belastingen moeten voor meerdere dingen betaald worden, zoals het bezitten van een huis of hond en het ophalen en verwerken van vuilnis. Heb je een weinig inkomen en vermogen? Dan kunnen deze belastingen kwijtgescholden worden.
De NOS geeft het voorbeeld van iemand die alleen woont: heb je minder dan 1775 euro op de bank staan en ook geen ander vermogen? Dan hoef je de belasting niet te betalen. Voor een alleenstaande ouder of echtpaar ligt de grens hoger.
In de praktijk blijkt deze grens echter veel te laag, zo stelt André Moerman van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden tegen NOS, omdat het “belangrijk is om een buffer op te bouwen om eventuele tegenslag op te vangen."
Sinds vorig jaar mogen gemeenten de vermogensgrens ophogen om dit probleem aan te pakken. Dat is belangrijk volgens Moerman, omdat “je zo schulden kunt voorkomen.” Dat moet je als gemeenten volgens hem niet “straffen” maar “belonen.”
Meer dan de helft van de gemeenten die reageerden op de NOS-enquête hanteerde in december deze hogere grens niet. Een groot deel van de gemeenten is dit jaar wel van plan om met de hogere grens te rekenen, maar er zijn ook gemeenten die hier minder enthousiast over zijn.
Doordat de gemeenten het beleid niet tegelijk invoeren, maakt het voor inwoners met weinig geld nog meer uit waar ze wonen. In december bleek ook al dat er veel verschillen zijn tussen gemeenten op het gebied van inkomensondersteuning voor armere inwoners.
Bron: NOS/ANP
Thema's:
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
op zo'n manier wordt je weer aangemoedigd om vooral op het randje te leven. Beter je geld zo gauw mogelijk uitgeven in plaats van spaarzaam te zijn. Zij die er op los leven worden beloond ten kosten van diegene die spaarzaam zijn. Volgens mij een verkeerd signaal.
Zal allemaal wel maar ik zit er net iets boven en kan de volle mep betalen!
Waar ik mij erg aan stoorde was afgelopen zaterdag, 21 januari, had Amber het over een klein pensioen van € 25.000 bruto. Weet zij wel dat dat voor de meesten heel veel is. In de bouw is een pensioen van ±€ 5500 br per jaar normaal. Het is erg pijnlijk zo'n opmerking te horen. Dat zorgt er voor dat de mensen denken dat gepensioneerden een giga inkomen hebben. Zo'n pensioen is van iemand die altijd veel heeft verdiend. Iemand met een normaal, modaal, loon , zal nooit zoveel pensioen ontvangen. Eens ongelijk, op oudere leeftijd nog steeds.
Mee eens, een pensioen van 25000 euro is erg overdreven! En dit soort gegevens, geeft een verkeerd plaatje van inkomens! Graag zou ik de juiste bedragen zien.
In hoeverre moet je dan een presentatrice van een consumenten rubriek serieus nemen. Trouwens de rubriek Kassa in zijn geheel. Zij wordt ook maar wat ingefluisterd.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!