Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten te streng voor lage inkomens over gemeentelijke belastingen

  •  
25-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4169 keer bekeken
  •  
geld sparen euro 1127 spaarvarken

Afgelopen jaar werd er door een meerderheid van de gemeenten strengere eisen dan nodig gehanteerd voor het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. Dat meldt NOS naar aanleiding van een door hen uitgezette enquête onder zo’n 180 gemeenten. Uit de rondvraag bleek dat vooral inwoners met weinig spaargeld daar de dupe van konden worden.

Gemeentelijke belastingen moeten voor meerdere dingen betaald worden, zoals het bezitten van een huis of hond en het ophalen en verwerken van vuilnis. Heb je een weinig inkomen en vermogen? Dan kunnen deze belastingen kwijtgescholden worden. 

De NOS geeft het voorbeeld van iemand die alleen woont: heb je minder dan 1775 euro op de bank staan en ook geen ander vermogen? Dan hoef je de belasting niet te betalen. Voor een alleenstaande ouder of echtpaar ligt de grens hoger. 

Gemeenten mogen vermogensgrens nu ophogen

In de praktijk blijkt deze grens echter veel te laag, zo stelt André Moerman van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden tegen NOS, omdat het “belangrijk is om een buffer op te bouwen om eventuele tegenslag op te vangen." 

Sinds vorig jaar mogen gemeenten de vermogensgrens ophogen om dit probleem aan te pakken. Dat is belangrijk volgens Moerman, omdat “je zo schulden kunt voorkomen.” Dat moet je als gemeenten volgens hem niet “straffen” maar “belonen.”

Helft van de gemeenten hanteerden grens niet

Meer dan de helft van de gemeenten die reageerden op de NOS-enquête hanteerde in december deze hogere grens niet. Een groot deel van de gemeenten is dit jaar wel van plan om met de hogere grens te rekenen, maar er zijn ook gemeenten die hier minder enthousiast over zijn. 

Grote verschillen, oneerlijk voor minima

Doordat de gemeenten het beleid niet tegelijk invoeren, maakt het voor inwoners met weinig geld nog meer uit waar ze wonen. In december bleek ook al dat er veel verschillen zijn tussen gemeenten op het gebied van inkomensondersteuning voor armere inwoners.

Bron: NOS/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.